13 May, 2010

Організація IFEX заявляє про факти утисків свободи слова в Україні

Міжнародна асоціація захисту свободи слова (IFEX) висловила занепокоєння загостренням ситуації зі свободою слова в Україні.

Про це йдеться в заяві організації, розміщеній на сайті Інституту Масової Інформації.

Правозахисники і журналісти з IFEX підтримують заяви співробітників 1+1 та СТБ про цензуру в українських ЗМІ.

Водночас, у заяві йдеться про конфлікт IFEX телеканалу TVi і Служби безпеки України. "Про свої права на частоти TVi заявив його конкурент, Інтер, який, за деякими даними, належить дружині голови СБУ.


Цей канал звернувся з відповідним запитом до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такий вид адміністративного утиску перешкоджає свободі ЗМІ; незалежні ЗМІ та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повинні вільно працювати, згідно з процедурами і політики телерадіоіндустрії ", - наголошують автори звернення.

"У квітні влада спробувала обмежити доступ ЗМІ до прес-конференції Президента України і його російського колеги в Харкові. Провідному журналісту незалежного інтернет-видання Українська Правда Мустафі Найему не дозволили бути присутнім на прес-конференції, посилаючись на брак акредитації. Під час прес-конференції було оголошено історичну для суверенітету країни угоду, були намічені спільні домовленості щодо нафтового і газового сектора країни і продовжені терміни присутності російської військової бази в Україні. Журналістам не дали поставити критичні запитання про ці угоди ", - стверджують члени IFEX.

"Ми повністю засуджуємо систематичний підрив незалежності ЗМІ в Україні і закликаємо органи влади і менеджмент ЗМІ вжити наступних кроків, щоб відновити віру у вільну пресу цієї країни - наріжний камінь будь-якої дієвої демократії.

1) Ми закликаємо владу України утриматися від будь-якого втручання, що підриває незалежність ЗМІ;

2) Ми закликаємо менеджмент ЗМІ, включаючи керівників телеканалів СТБ і 1 +1, припинити втручатися в редакційну політику і дозволити редакціям незалежно висвітлювати суспільно важливі теми.

3) Ми закликаємо журналістів та ЗМІ сформулювати принципи прозорої редакційної політики, що гарантує свободу преси, і дотримуватися їх;

4) Ми заохочуємо журналістів повідомляти про факти втручання в їхню роботу організаціям, що здійснюють моніторинг ЗМІ, згідно з положеннями, вказаними у редакційній політиці медіа, в яких вони працюють;

5) Ми закликаємо міжнародні організації публічно підтримати цю заяву і висловити солідарність у боротьбі українських журналістів за вільну пресу ", - йдеться в заяві.

Автори документа продовжують збирати під ним підписи. На даний момент звернення підтримала 21 організація-член IFEX, серед яких - американська Freedom House, британська Exiled Journalists Network та інші організації з усього світу.

Раніше стурбованість у зв'язку з останніми подіями в українських ЗМІ висловили Європейська федерація журналістів (ЕФЖ) і Європейська група Міжнародної федерації журналістів (МФЖ).

Тим часом, заступник глави Адміністрації Президента України Ганна Герман, яка курирує інформаційну політику відомства, в інтерв'ю виданню КоммерсантЪ-Украина сьогодні категорично заявила, що влада не має ніякого відношення до оприлюднених журналістами фактами цензури.

korespondent.net

No comments: