13 May, 2010

Нова освітня програма витягуватиме чехів з боргової ями

Чеський уряд ухвалив національну стратегію фінансової освіти. Документ наголошує на потребі спеціалізованого навчання населення для його активної й відповідальної участі в економічній галузі.

Протягом минулого року борги чеських підприємств зменшилися на 94 мільярди крон (3,7 мільярдів євро), а борги чеських сімей, навпаки, збільшились на 92 мільярди. При всьому тому майже половина населення певна, що вміє орудувати сімейним бюджетом. З огляду на це ухвалена владою концепція фінансового навчання передбачає, насамперед, ощадливе ведення хатнього господарства. Кінцева мета – запобігти хронічній заборгованості і подбати про забезпечену старість кожного члена сім'ї.


«Не треба ганятися за новими товарами»


Міністерство фінансів зазначає, що економічна освіта має стати одною з форм захисту споживача. «Ринок, – сказав речник міністерства Ондржей Якоб, – постійно пропонує нові товари й послуги, й гонитва за ними негативно відбивається на економічному становищі багатьох родин». Нова стратегія ґрунтується на попередній «Стратегії фінансової освіти», яка була підготована три року тому і не викликала великого зацікавлення. Тепер же вивчати засади сімейної економіки згодні три чверті дорослих чехів. Фахівці вважають, що далася взнаки глобальна криза, причиною якої стала серед іншого й фінансова неграмотність.

Автор: Микола Шатилов Редактор: Євген Тейзе | dw-world.de

No comments: