06 April, 2010

Нова загроза комунізма: прокремлівські організації Криму вимагають від Президента заборонити Меджліс

Сімферополь – Одразу кілька прокремлівських громадських і політичних організацій Криму звернулася до Президента України Віктора Януковича з закликом припинити діяльність органів етнічного самоврядування кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

Вони стверджують, що ці структури неконституційні і їхнє існування може призвести до терористичних актів в Україні.

«Для терористів немає нічого святого!» – з такою заявою кілька днів тому виступив Російський блок Криму. Його лідер, депутат кримського парламенту Олег Родивілов каже, що Меджліс є екстремістською організацією, і, щоб уникнути в Україні терористичного сценарію, який спостерігається в Росії, треба негайно припинити «антиконституційну і протиправну діяльність організованої злочинної групи меджліс-курултай» і домогтися її повного розпуску.


Олег Родивілов стверджує, що Меджліс «своєю безкарністю і вседозволеністю, а також відсутністю контролю з боку українських державних силовиків породив ваххабітів, лівацькі радикальні угруповання на зразок хізбів». За словами депутата, «справа і зліва від Меджлісу розсіяні меджлісівські спори, а ті, дивлячись, як Меджліс безкарно діє, так само дестабілізують ситуацію, це такі ж екстремісти». А Меджліс, перебуваючи у центрі, «демонструє із себе таку матір Терезу», – вважає Олег Родивілов.

Окрім Російського блоку, листи президенту Януковичу направили прокремлівські громадські організації «Російська громада Криму» і «Таврійський союз», які вважають, що останні теракти в Москві і на Північному Кавказі є приводом для заборони діяльності органів етнічного самоврядування кримськотатарського народу.

Хто найголовніше кричить «Лови злодія!»?

Система Меджлісу (виконавча структура) – Курултаю (загальнонаціональний з’їзд) була започаткована 1917 і відновлена 1991 року. З того часу ці органи самоврядування кримських татар фактично визнали і Європейський Союз, і Сполучені Штати Америки. А 1999 року Президент України видав указ, яким створив Раду представників кримськотатарського народу, до якої включив усіх членів Меджлісу.

Саме на це звертає увагу член Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін, який каже, що звинувачення у неконституційності органів кримськотатарської самоорганізації є надуманими і провокаційними. За його словами, Меджліс діє виключно ненасильницькими методами і в рамках українського законодавства. Разом з тим, він переконаний, що саме Російський блок та інші прокремлівські організації несуть загрозу стабільності в Україні і намагаються спровокувати міжетнічний конфлікт за зразком південно-осетинського.

Водночас, Алі Хамзін заявив, що заборона Меджлісу, окрім реальної дестабілізації, нічого не дасть. Це не залякає кримських татар, як не залякали їх і радянські репресії. За словами члена Меджлісу, якщо припустити, що влада спробує заборонити органи етнічного самоврядування кримських татар, то це означатиме, що на території України «поступово встановлюється расистський режим, який найбільше нагадує комуністичну систему».

Алі Хамзін також додав, що кримські татари мають значний досвід і широкі можливості для активної мирної боротьби з будь-яким новим тоталітаризмом.

radiosvoboda.org | Володимир Притула

No comments: