06 April, 2010

Російські спецназівці розповіли, як убитих кавказців видають за бойовиків

Кілька бійців загону міліції спеціального призначення (ЗМСП) Центрального федерального округу передали до редакції журналу The New Times листа із розповіддю про ліквідацію в Дагестані мирного жителя, якого командири загону видали за бойовика.

Листа до редакції передав відставний підполковник МВС Олексій Тухватулін, особисто знайомий з авторами звернення.

Мова в листі йде про події 2 грудня 2009, коли, за даними різних засобів масової інформації, в Назрані під час спецоперації був знищений бойовик Муслім Хамзаєв на прізвисько Хамза. Автори листа брали участь у спецоперації і стверджують, що підстав стріляти в Хамзаєва не було.


За їхньою версією, чоловік вибіг з будинку, де, імовірно, переховувалися бойовики, після чого в нього почали стріляти. Хамзаєв отримав поранення в ключицю і плече, його знайшли за слідами крові. Після затримання місцева міліція передала його московським загону спецназу, так як для дагестанських силовиків Хамзаєв не уявляв ніякого інтересу.

Командири московського загону, що перебували в Дагестані у відрядженні, підполковники В.Д. і К.О. (Їх повні імена в статті не наводяться) прийняли рішення усунути чоловіка, бо інакше їм би довелося нести покарання за неправомірне застосування зброї, пишуть бійці ОМСН. Він нібито був підірваний гранатою, а потім у нього кілька разів вистрілили. На місце смерті Хамзаєва привезли зброю і боєприпаси (за повідомленнями ЗМІ у бойовика при собі був автомат Калашникова, гранату та понад 300 патронів).

Редакція The New Times звернулася до управління МВС РФ Центрального федерального округу за коментарями і у відповідь на офіційний запит отримала повідомлення з прес-служби управління, в якому йдеться, що відомості в запиті носять "наклепницький, провокаційний характер" і не відповідають дійсності. У прес-службі також повідомили, що запит направлений до департаменту власної безпеки МВС, який і прийме в зв'язку з ним відповідні заходи.

За словами Мусаріпа Хамзаєва, брата загиблого, Муслім 2 грудня вийшов у двір будинку після того, як почув шум моторів, зброї в руках у нього не було. Він стверджує, що Муслім не був пов'язаний з незаконними бандформуваннями і володів цехом з виробництва тротуарної плитки.

Раніше The New Times неодноразово публікував листи співробітників правоохоронних органів зі скаргами на ті чи інші порушення їхнього керівництва. Найбільш резонансною стала стаття Раби ОМОНу, в основу якої лягло звернення бійців московського загону міліції особливого призначення. У зв'язку з публікацією на допит у правоохоронні органи була викликана головний редактор журналу Євгенія Альбац, а представники МВС назвали цю та кілька інших статей частиною кампанії з дискредитації ОМОНу і ЗМСП.

У зв'язку зі статтею в московському ОМОН була проведена перевірка, результати якої не підтвердили передані бійцями спецназу відомості.

korespondent.net

No comments: