23 March, 2010

Дело: Українські мігранти переказали в країну близько трьох мільярдів доларів

У 2009 році через системи грошових переказів в Україну надійшло майже $ 3 млрд. Це на 16% більше, ніж роком раніше, повідомляє газета Дело.

У розпорядженні видання опинилися дані про результати роботи систем грошових переказів за 2009 рік. Незважаючи на фінансову кризу, потік грошей в Україну став рекордним за всю історію. Так, за минулий рік за допомогою Western Union, Юністрім та інших операторів в Україну зайшло $ 2,94 млрд., що на 16,25% більше, ніж роком раніше. За цей же час з нашої країни було відправлено лише $ 0,51 млрд. (плюс 33,5% порівняно з 2008-м).

Таке зростання обсягів ринку переказів у непростий кризовий рік експерти перш за все пояснюють збільшенням кількості українців, які виїхали на заробітки за кордон. "В Україні за останні півтора року багато людей втратили роботу і були змушені виїжджати на заробітки, за рахунок цього збільшилася кількість переказів", - стверджує директор департаменту платіжних систем Нацбанку Віктор Кравець. Більше того, незважаючи на збільшення рівня безробіття практично у всіх країнах, де працюють наші співвітчизники, їх масові скорочення практично не торкнулися. "Мігранти менш схильні до звільнення, ніж місцеве населення, тому що готові працювати за менші гроші", - пояснює експерт НБУ Андрій Гайдуцький. За його словами, погіршення економічної ситуації в Україні спричинило за собою зниження загального рівня життя, що змусило мігрантів збільшити середню суму переказу.

Як пише видання, найбільше грошей в Україну за минулий рік було надіслано з Росії. "Найбільше переказів в Україну, як і раніше, йде з Росії, потім йде "золотий трикутник"- Іспанія, Італія, Португалія, далі - Чехія і Польща, потім - Канада і США", - пояснює заступник голови правління банку Фінанси і Кредит Ігор Львов. Це пояснюється тим, що майже половина всіх українських заробітчан працює в Росії. "За межами країни на початок 2009 року працювало 4,93 млн. українських громадян, які за 2008 рік заробили близько $ 35 млрд. У Росії, за нашими оцінками, працює близько 2 млн. українців", - говорить експерт НБУ Андрій Гайдуцький.

Успіхи іноземців, що працюють в Україні, набагато скромніші. За даними Світового банку та ОЕСР, працює близько 6 млн. іноземних громадян. За офіційними даними НБУ, минулого року вони відправили на батьківщину лише близько $ 510 млн, зазначає Дело.

З 16 систем грошових переказів, які роблять погоду на цьому ринку (більше 75%), 11 належать росіянам. У п'ятірці лідерів дві американські системи - Western Union і MoneyGram, а також три російські - Юністрім, Migom та Contact. За підсумками року незмінний лідер ринку Western Union продовжив втрачати позиції. Якщо в 2008 році через нього приходило більше 43% всіх переказів з України, то вже в 2009-му його частка склала 35,6%.

Регулятор і комерційні банки очікують подальшого зростання обсягів грошових переказів. Це буде пов'язано як із зростанням економік, де працюють українці, так і з поступовою відмовою мігрантів від "сірих" і "чорних" схем переказу грошей в Україну.

Втім, як показало дослідження, проведене Нацбанком, через платіжні системи в Україну поки що приходить незначна частина від загальної суми грошей, які потрапляють в Україну. "Ми порахували, скільки грошей і матеріальних цінностей переслали в Україну лише за 2008 рік. Вийшло, що в країну прийшло $ 25,6 млрд.", - констатує Гайдуцький. Того ж року через системи грошових переказів в Україну переслали трохи більше $ 2,5 млрд., тобто всього близько 10% від загальної суми. "Серед українських гастарбайтерів, як і раніше, дуже поширений нелегальний спосіб передачі готівкових коштів, також велика частина допомоги йде в товарному вигляді. Проте говорити, що всі ці гроші залишилися в Україні - некоректно, тому що частина цих грошей йде з країни на оплату "сірого" імпорту та інших речей", - пояснює економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. У НБУ погодилися, що частина коштів йде з країни, але уточнити розмір відтоку не змогли, оскільки дослідження, що проводиться НБУ, не торкалося цього питання.

Відповідно до оцінок НБУ, за останні 15 років обсяг готівкової іноземної валюти поза банківською системою зріс в Україні на $ 58 млрд. До речі, це більше 6% від загальносвітового обсягу готівкових доларів.

Цей матеріал опублікований на Корреспондент.net у рамках партнерської угоди з газетою Дело.

korespondent.net

No comments: