23 March, 2010

У Британії перевидадуть посібник із захисту від радянських шпигунів

У Великобританії готується до повторної публікації секретний буклет часів холодної війни про те, як не потрапити в мережі шпигунів з Радянського Союзу.

Як повідомляє GZT.ru, посібник Their trade is treachery (дослівно Їх ремесло - зрада) обсягом в 59 сторінок були видано контррозвідкою MI5 у 1963 році, і він таємно поширювався серед громадян Великобританії. Мета буклету - попередити британців, які займають стратегічні посади, про діяльність радянських шпигунів і навчити громадян Великобританії розпізнавати іноземних розвідників.

У книзі з позначкою "Тільки для службового використання" є глави під назвою Як перешкодити шпигунові, Як стати шпигуном в очах росіян (за шість простих уроків) і Як не стати шпигуном (за шість далеко не простих уроків).

Буклет попереджав британців про те, що радянські шпигуни можуть наблизитися до них будь-якими способами - шляхом надання сексуальних послуг, шантажу, хабарництва або стеження. Британцям слід бути якомога акуратнішими, щоб не дозволити радянським шпигунам використовувати їх як інформаторів, запевняв анонімний автор брошури.

Водночас, книга містить рекомендації, як приспати увагу радянського агента і використовувати його як джерело секретної інформації. Зокрема, MI5 радить вигадати собі кілька вад, щоб бути скомпрометованим, або ж приймати послугу з боку офіційних осіб. А якщо вони попросять про необразливу послугу в обмін на хорошу винагороду, потрібно відразу погоджуватися. Автор буклету наголошує, що мета усіх цих дій - потрапити в довіру до ворога і з'ясувати, що ж йому треба.

Буклет має вийти друком у червні 2010 року. Його можна буде придбати за 8,99 фунтів стерлінгів ($ 13).

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Британії вийшла перша офіційна історія MI5 - головної контррозвідувальної та антитерористичної служби королівства. У виданні, зокрема, розповідається, що до початку 1970-х років британці не могли впоратися з радянськими шпигунами, що діяли в країні.

За матеріалами: GZT.ru | korespondent.net

No comments: