23 March, 2010

Безвізовий режим з ЄС: депутати хочуть «конкретних справ»

Україна та ЄС прагнуть прискорити роботу над «дорожньою картою» щодо запровадження безвідового режиму. Це питання порушувалося в Брюсселі під час засідання українсько-європейського міжпарламентського комітету.

Під час засідання міжпарламентського комітету з питань співпраці між Україною та Європейським союзом відбулася прем'єра: вперше за всю історію роботи комітету на його засідання прийшов європейський комісар з питань політики розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Дипломати розцінили це як ще один сигнал Києву про важливість співпраці.

«Дорожня карта» для безвізового режиму

Хоча під час засідання обговорювалися як політичні, так й економічні питання, головний наголос зробили на необхідності розпочати роботу над «дорожньою картою» щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. Співголова комітету, європейський депутат Павел Ковал переконаний, що сьогодні такі можливості вже з'явилися. «Я думаю, що це - хороша інформація для всіх українських громадян, які, на жаль, повинні дуже довго чекати на візи«, - сказав Ковал.

Українські та європейські політики домовилися підготувати з цього питання проміжну доповідь. Вона міститиме звіти Європейського парламенту та Верховної Ради. Парламентарі переконані, що саме запровадження безвізового режиму стане «головною відповіддю на проблеми у візовій політиці».

Небезпечні законопроекти

Проте в самій Україні вже зареєстровані законопроекти, підготовлені представниками Партії регіонів, про повернення до візового режиму між Києвом та Брюсселем. Співголова міжпарламентського комітету Борис Тарасюк застеріг у Брюсселі: «Є серйозні побоювання, що в разі реалізації тих законопроектів, які ініційовані Партією регіонів, може бути погіршення навіть існуючої співпраці між Україною та ЄС, зокрема в питаннях візової політики».

Тарасюк звернув увагу на те, що новий український уряд, своривши сім урядових комітетів, не спромігся створити урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. «Чи це не є сигналом для ЄС? Тому що тут, в Брюсселі, можно говорити все, що завгодно, все, що сподобається, але лише конкретні справи дадуть відповідь, чи це були порожні слова чи справи. Справи свідчать про зворотнє, що нинішній уряд згортає таку важливу сферу, як європейська інтеграція, залишаючись на декларативних нотах», - сказав Тарасюк. Наступне засідання українсько-європейського міжпарламентського комітету відбудеться восени в Україні.

Автор: Ірина Сомер Редактор: Володимир Медяний | dw-world.de

No comments: