22 March, 2010

Власникам довготермінових віз дозволили подорожувати Шенгенською зоною

Рада міністрів Європейського Союзу дозволила власникам довготермінових віз вільно подорожувати Шенгенською зоною.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Ради ЄС.

Згідно з рішенням, власники довготермінових віз (на період понад три місяці) типу "D" зможуть вільно пересуватися країнами-членами Шенгенської зони, так само як і громадяни третіх країн, що мають посвідку на проживання в одній з країн-членів.

Нові правила дають можливість подорожувати протягом трьох місяців з кожних шести місяців перебування. При цьому нові правила регламентують також і можливість вільного транзиту країнами-членами Шенгенської зони при поверненні власників довготермінових віз додому.

Згідно з правилами, що діяли до останнього часу, власники довготермінових віз типу "D" мали право лише на транзит при поїздці до країни, що видала довготермінову візу та на перебування у цій країні. Повернення додому не могло відбуватися через треті країни.

Новими правилами також передбачено, що довготермінові візи не можуть видаватися на період понад один рік. У випадку, якщо особа, яка має довготермінову візу, має залишатися на триваліший період, то після року перебування країни-члени будуть зобов'язані надати такій особі посвідку на проживання.

Нові правила також передбачають необхідність звернення країни-члена, що збирається надати довготермінову візу, до Шенгенської інформаційної системи для перевірки інформації щодо осіб, які звертаються по отримання таких віз, з перевіркою таких саме даних, як і при наданні посвідки на проживання.

До складу країн-учасниць Шенгенського договору зараз входить 22 країни-члена ЄС: Австрія, Бельгія, Данія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Угорщина, Латвія, Литва, Німеччина, Греція, Італія, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція, Словаччина, Словенія, Ісландія, Норвегія та Швейцарія.

pravda.com.ua

No comments: