14 February, 2010

Влада Франції виключила транссексуалізм зі списку захворювань

На цьому тижні французька влада внесла зміни до Кодексу про соціальне забезпечення і виключила транссексуалізм зі списку захворювань.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, 8 лютого уряд схвалив спеціальний декрет, який був опублікований в офіційному виданні сьогодні, 12 лютого. Повідомляється, що Франція стала першою країною у світі, яка зважилася на такий крок.

Раніше транссексуали, які страждають довгостроковим психічним розладом, мали у Франції право на безкоштовне лікування на підставі соціального кодексу. Декретом від 8 лютого уряд викреслив "проблеми з визначенням статі" зі списку що підпадають під цю статтю захворювань.

Відзначимо, що французькі медики розрізняють транссексуалів, які лікують свої проблеми гормонотерапією, і транссексуалів, які міняють стать за допомогою хірургічної операції. За неофіційними даними, їх число в країні складає, відповідно, 40 тисяч і 60 тисяч чоловік.

Правозахисники стверджують, що транссексуалів у Франції не просто морально дискримінували, вважаючи їх хворими. На думку активістів організації IDAHO, фундаментальні права їхніх підопічних порушують, змушуючи вказувати в офіційних паперах справжню стать, а не ту, яку вони вибрали на свій розсуд.

Втім, щоб остаточно визнати транссексуалізм нормою, а не відхиленням від неї, необхідно виключити її з Міжнародної класифікації хвороб, що накопичується під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я. Зараз там записано, що транссексуалізм є психічним розладом і розладом поведінки.

Як повідомлялося, в грудні минулого року один з кардиналів Ватикану Хав'єр Лосано Барраган заявив, що геї та транссексуали "ніколи не потраплять у царство небесне".

korespondent.net

No comments: