15 February, 2010

Уряд Ізраїлю вирішив скасувати візовий режим з Україною

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху доручив МЗС почати переговори з Україною щодо технічних і юридичних аспектів скасування візового режиму, пише "Комерсант-Україна".

У неділю уряд Ізраїлю розглянув питання скасування візового режиму між Україною й Ізраїлем з ініціативи лідерів партії "Наш будинок Ізраїль", міністра закордонних справ Авігдора Лібермана і міністра туризму Стаса Місєжнікова.

Головним супротивником цієї ідеї був міністр внутрішніх справ Ізраїлю Елі Ішай. Він заявив, що в Україні високий рівень торгівлі людьми і поширення проституції, а також висловив сумнів у туристично-економічному потенціалі громадян України.

Незважаючи на заперечення Ішая, уряд схвалив ініціативу Лібермана і Місєжнікова. Як повідомив газеті прес-секретар міністерства туризму Ізраїлю Амнон Ліберман, у результаті з цього питання ніхто не проголосував проти.

"Це рішення відповідає національним інтересам Ізраїлю", - заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Уряд Ізраїлю доручив МЗС почати переговори з українською стороною щодо юридичних і технічних аспектів скасування візового режиму.

Як пояснив перший заступник голови комітету Верховної Ради України з іноземних справ Тарас Чорновіл, може йтися про низку організаційних моментів.

"Необхідно ввести між державами систему обміну інформацією щодо небажаних гостей. Скасування віз також спричинить зміни в системі медобслуговування і страхування, оскільки ви вже не будете купувати страховку, оформляючи візу", - пояснив він.

Крім того, уряд Ізраїлю доручив МЗС скасувати для громадян України, які в'їжджають до Ізраїлю, оплату візових зборів у повній чи частковій формі (консульський збір для отримання ізраїльської візи складає $17, а для ізраїльтян віза в Україну коштує від $30 до $80).

Одночасно в Ізраїлі починає роботу спеціальна комісія під головуванням міністра юстиції Якова Неемана, яка представить уряду рекомендації щодо скасування віз ще до підписання міжурядової угоди.

Як відомо, у вересні 2008 року був скасований візовий режим між Ізраїлем і Росією.

Принципова домовленість про подібний крок у відношенні України була досягнута урядами двох країн 7 грудня 2009 року.

pravda.com.ua

No comments: