14 January, 2010

Penc je připraven bránit databázi StB před správním soudem

Praha - Aktivista Stanislav Penc je připraven i před správním soudem bránit databázi, která zahrnuje zhruba 770.000 lidí, o které se zajímala komunistická Státní bezpečnost (StB).

Zveřejnění seznamu EZO na webových stránkách www.svazky.cznyní prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Penc dnes ČTK řekl, že bude opět požadovat, aby mohl vystoupit na dnešním zasedání rady Ústavu pro studium totalitních režimů, která má projednávat podmínky výběrového řízení nového ředitele ústavu.

Úřad na ochranu osobních údajů podle Pence už podruhé zahájil řízení s cílem odstranit databázi EZO z internetu. Nejprve úřad pohrozil původnímu majiteli domény, že porušuje zveřejněním databáze zákon, a nařídil mu databázi odstranit pod hrozbou desetimilionové pokuty. Ten se ale ohradil, že od něj koupil hosting Penc. Pencovi poté úřad zaslal dopis, ve kterém mu položil řadu dotazů. "A já odpovím," uvedl Penc.

Penc je připraven v případě, že mu úřad nařídí databázi vypnout nebo mu dá nějaké pokuty, obrátit se na správní soud. Je přesvědčen o tom, že soud rozhodne v jeho prospěch. Pak podá trestní oznámení na zneužití pravomoci veřejného činitele. "Já tu databázi nestáhnu a nechám ji tak, jak je," zdůraznil.

Aktivista soudí, že se úřad, který se má zabývat ochranou osobních údajů občanů, věnuje něčemu, co mu nepřísluší. Z legislativy je podle něj zřejmé, že se na archiválie vzniklé činností Státní bezpečnosti ochrana osobních údajů nevztahuje. Podle názoru právníků tak úřad postupuje proto, aby zastrašil jiné občany, uvedl Penc.

Penc chce dnes radu Ústavu pro studium totalitních režimů stejně jako při jejím listopadovém jednání požádat o možnost krátkého vystoupení, na kterém chce vysvětlit, v čem vidí problém ústavu a motivaci petice požadující odvolání jeho ředitele Pavla Žáčka. Petici podepsal i bývalý prezident Václav Havel. Žáček o petici řekl, že ji považuje za pokus o cenzuru ústavu. Je připraven se výběrového řízení zúčastnit.

Žáček si vysloužil kritiku zejména za to, že odmítl zveřejnit databázi EZO, a také za to, že ústav v upoutávce na publikaci o vzniku Občanského fóra ukázal na Josku Skalníka, který byl blízkým Havlovým spolupracovníkem, jako na informátora StB, aniž vyslechl Skalníkovu verzi příběhu. Kritikové poukazují také na to, že ústav zveřejnil kontroverzní archivní dokument o spisovateli Milanu Kunderovi z dob jeho vysokoškolských studií.

Autor: ČTK | www.ctk.cz

No comments: