14 January, 2010

Ізраїль таки скасує візи українцям

Пропозицію щодо запровадження безвізового режиму між Україною та Ізраїлем за два тижні усе ж буде винесено на розгляд ізраїльського Кабміну.

Незгодні із цією ініціативою члени урядової коаліції пообіцяли більше не блокувати слухання з цього питання. Таких домовленостей було досягнуто в Ізраїлі у ході позачергових міжміністерських слухань, присвячених темі безвізового режиму з Україною.

Принципової домовленості щодо скасування візового режиму було досягнуто на початку грудня у ході переговорів, які відбулися в Києві між главою МЗС Ізраїлю Авігдором Ліберманом і прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Тоді ж було визначено і термін підписання офіційної угоди – червень 2010-го, повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю, посилаючись на модель переговорів щодо візового питання з Росією:

Авігдор Ліберман: "За нашим попереднім досвідом, це зайняло у нас тоді з Росією півроку. Це відпрацювання таких технічних деталей. Сподіваюся, ми зможемо втриматися у цих рамках у всьому, що пов’язано з Україною"

Втім, спроба очільника ізраїльського МЗС винести це питання на розгляд Кабміну наштовхнулася на різку незгоду міністра внутрішніх справ країни Елі Ішая. Перше засідання кабінету міністрів з цієї теми мало відбутися ще наприкінці грудня. Проте, міністр Ішай щоразу блокував внесення української теми у порядок денний засідання уряду. Свою позицію він аргументував тим, що запровадження безвізового режиму з Києвом неодмінно призведе до збільшення криміналу й виникнення відкритого ринку торгівлі живим товаром. Різкі вислови Ішая викликали хвилю обурення серед інших учасників коаліції. Міністр туризму Ізраїлю Стас Місежніков заявив про неприпустимість узагальнень щодо української громади, якої, на його думку, припустився Елі Ішай:

«Ми вирішили дати можливість міністрові внутрішніх справ трохи "злізти з дерева" й зрозуміти, що те, що він каже - це просто невігластво», - наголосив міністр Місежніков.

Коли ж на горизонті через візове питання замайоріла ймовірність урядової кризи, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, призначив міжміністерські слухання, аби й противники, і прибічники цієї ініціативи виступили з власними аргументами.

Загалом, у спеціальній зустрічі, яка відбулася цього тижня у канцелярії глави уряду взяли участь посадовці з чотирьох міністерств. Представники зовнішньополітичного відомства і Мінтуризму переконують, що скасування віз не лише полегшить доступ українським прочанам до християнських святинь та ізраїльським до юдейської святині в Умані, але й принесе суттєві прибутки економікам обох країн. Схожої думки дотримується і посол України в Ізраїлі Ігор Тимофєєв:

Ігор Тимофєєв: «Скасування віз українцям для приїзду в Ізраїль, я впевнений, не менш важлива, ніж скасування віз ізраїльтянам для приїзду в Україну. Цей процес є обопільно вигідним»

Натомість до кола противників скасування віз несподівано приєдналося і Міністерство юстиції. Там твердять, що Україна зажила собі міжнародної репутації джерела постачання "живого товару", а наявність великої української громади в Ізраїлі полегшить абсорбцію українських повій. Крім того, у Мінюсті прогнозують гнів Вашингтона, котрий критикує Україну та Ізраїль за недостатню протидію явищу. Водночас глава МЗС Авігдор Ліберман відкинув цю тезу, запевнивши, що Держдепартамент США, навпаки, підтримує ініціативу вільної від віз зони з Україною.

Тим часом, сумні прогнози щодо збільшення явища торгівлі людьми у разі скасування віз з Україною не поділяють і радники міжнародних правозахисних організацій. Зокрема, радниця ОБСЄ та ООН з програм протидії торгівлі людьми Хармат Бен-Меїр зазначила, що не Україну, а сусідні Білорусь та Молдову сьогодні можна вважати центром експорту «живого товару». Прибічники безвізового режиму з Україною нагадують, що схожі побоювання висловлювалися також напередодні скасування віз з Росією, проте на практиці виявилися безпідставними. Тому посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман сподівається на те, що після усіх публічних дебатів ізраїльський уряд все ж ухвалить мандат на початок переговорів з Києвом:

Зіна Калай-Клайтман: "Упродовж 2010-го року має бути підписано угоду, двосторонню звичайно, про скасування віз для туристів. Така практика існує з Росією. Вона діє і діє дуже позитивно".

За підсумками засідання було вирішено, що дипломатичне відомство і міністерство туризму за два тижні представлять на розгляд уряду проект угоди про безвізовий режим з Україною. До того часу між усіма відповідними відомствами мають бути проведені додаткові консультації.

bbc.ua | Дмитро Каневський

No comments: