13 January, 2010

У Польщі урізали пенсії колишнім співробітникам комуністичних спецслужб

У Польщі з початку року набув чинності закон, згідно з яким колишні співробітники спецслужб Польської Народної Республіки, а також члени військової ради, які ввели в країні в 1981 році військове положення, позбавляються привілеїв при нарахуванні пенсій.

У преамбулі до нового закону написано, що "комуністичний режим спирався на широку мережу служб безпеки, які фактично виконували роль політичної поліції, порушуючи права людини і переслідуючи тих, хто боровся за демократію та незалежність Польщі". Тому співробітники спецслужб позбавляються пенсійних привілеїв.

Як повідомляє Радіо Свободa, колишньому комуністичному лідеру Польщі Войцеху Ярузельському розмір пенсії зменшено вдвічі. До цього він отримував пенсію, еквівалентну близько трьом тисячам доларів США.

До цього часу підвищені пенсії в Польщі отримували понад 40 тисяч колишніх співробітників комуністичних спецслужб. Тим часом, члени Союзу лівих демократів (колишні комуністи) оскаржили новий закон у конституційному суді.

Нагадаємо, в 2008 році в Польщі відновився суд над останнім лідером Польської народної республіки генералом Войцехом Ярузельським за введення в Польщі воєнного стану в 1981 році.

Генерал обвинувачується в "керівництві злочинною організацією збройного характеру, що має на меті вчинення злочинів". Саме так в Інституті національної пам'яті схарактеризували Військову раду національного порятунку, якій державна рада ПНР передала владу після введення воєнного стану в ніч з 12 на 13 грудня 1981 року.

korespondent.net

No comments: