26 January, 2010

Гей-форум України звернувся до української делегації в ПАРЄ

Напередодні голосування Парламентської асамблеї Ради Європи з проблеми дискримінації сексуальних меншин українське гей-співтовариство направило до делегатів від України листа із закликом підтримати відповідну резолюцію.

Про це повідомляє Гей-форум України.

27 січня 2010 на розгляд сесії Парламентської асамблеї Ради Європи комітетом з законодавства та прав людини буде винесено питання Дискримінація на підставі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Проект резолюції містить п'ятнадцять рекомендацій на адресу держав-членів Ради Європи, серед яких - легалізація одностатевих партнерств, надання обом партнерам батьківських прав щодо дітей, що виховуються в одностатевих родинах, законодавча боротьба з дискримінацією сексуальних меншин та інші заходи, повідомили в Гей-форумі.

Голосування по проекту відповідної резолюції відбудеться за участю української делегації, до складу якої входять 12 народних депутатів України, в тому числі Ольга Герасим'юк, Оксана Білозір, Григорій Омельченко, Петро Симоненко та Сергій Головатий.

Напередодні голосування в ПАРЄ організації громадянського суспільства України оприлюднили відкритого листа, в якому закликали членів української делегації в ПАРЄ рішуче підтримати європейську ініціативу щодо захисту цивільних прав ЛГБТ-спільноти. Документ офіційно направлений главі Постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

"Жити в одностатевому союзі - це неприродно, але тільки для натуралів. А для геїв поєднувати себе узами любові з людиною своєї статі так само натурально , як для лівші - писати лівою рукою. Одностатеві родини повинні бути освячені силою закону. Порушення прав людини тільки через те, що хтось любить людину однієї з ним статі, повинні рішуче припинятися. Ми віримо в те, що Парламентській асамблеї Ради Європи вистачить рішучості й політичної волі поставити сексуальну і гендерну дискримінацію поза законом, - коментує майбутнє голосування в ПАРЄ лідер Гей-Форуму України Святослав Шеремет.

Гей-форум нагадав, що "деякі релігійні конфесії країни закликають українську владу засудити цю загальноєвропейську ініціативу".

"Для нас прозвучали дуже дивно звернення деяких релігійних конфесій країни на адресу української влади з проханням засудити цю загальноєвропейську ініціативу. ПАРЄ - це міждержавний, а не Міжцерковний орган, і рішення ПАРЄ жодним чином не стосуються юрисдикції церков у їхньому праві на освячення або неосвячення одностатевих шлюбів . Лютерани Швеції вирішили освячувати; православні Церкви України поки що до цього кроку не готові - це святе право будь-якої конфесії. Але якщо двоє людей хочуть відрегулювати за допомогою закону, а не за допомогою церкви, свої родинні стосунки, то держава повинна надати таку можливість. Перепрошуємо за банальність, але родина - це осередок суспільства, і для гомосексуальних громадян вона не менш важлива, ніж для гетеросексуалів ", - каже Святослав Шеремет.

Автори відкритого листа наводять також публічні позиції провідних українських політичних сил щодо громадян України гомосексуальної орієнтації. Так, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, народний депутат від Партії Регіонів Ганна Герман у грудні минулого року заявила: "Я демократ за переконаннями. Вважаю, що людина повинна мати право вибору і що суспільство має рахуватися з його вибором" . Ще більш коротко висловилася в 2004 році чинний прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко: "Кожен повинен мати право вибору своєї долі".

Як повідомлялося раніше, Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) направила вищим посадовим особам української влади, а також опозиції листа із закликом не підтримувати легалізацію одностатевих шлюбів. Гей-Форум України відреагував на це, закликавши представників Церкви враховувати право гомосексуальних, бісексуальних та трансгендерних людей на повагу до їхньої людської гідності.

korespondent.net

No comments: