16 January, 2010

Влада Молдови оголосила боротьбу з комуністичним минулим

Виконуючий обов'язки президента, голова парламенту Молдови Міхай Гімпу підписав указ про створення "комісії з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму".

У документі говориться, що увійшли до комісії історики, юристи, письменники та інші експерти проведуть дослідження і дадуть "історичну і політико-правову оцінку тоталітарного комуністичного режиму". Вони також представлять владі до 1 червня нинішнього року пропозиції щодо практичного використання своїх висновків.

В указі констатується, що Молдова, "незважаючи на успіхи в побудові правової держави та інтеграції до Євросоюзу, залишається державою, яка не знає правди про тоталітарний комуністичний режим у своїй історії".

"Об'єктивна і різнобічна інформація про це необхідна для того, щоб покоління, що народилися в посткомуністичний період, дізналися тоталітарну сутність комуністичного режиму і не допустили встановлення подібних режимів у майбутньому", - наголошується в документі.

Комісія створюється відповідно до положень резолюції 1096 Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) від 1996 року про заходи з ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних систем і резолюції 1481 ПАРЄ від 2006 року про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів.

Як відомо, до приходу до влади ліберальних сил в 2008 році Молдовою більше десяти років керувала комуністична партія. Тепер вона перейшла в опозицію.

Як повідомлялося, 14 січня Президент України Віктор Ющенко виступив з пропозицією створити міжнародний трибунал над злочинами комунізму. З цією ініціативою він звернувся до лідерів держав Східної Європи, які постраждали від комуністичних режимів. Ющенко також запропонував парламенту країни розглянути можливість введення кримінальної відповідальності за заперечення злочинів проти людства.

korespondent.net

No comments: