20 January, 2010

Сейм Литви зобов’язав уряд вимагати у РФ компенсацію за «агресію» СРСР у січні 1991 року

19 січня Сейм Литви без поправок ухвалив резолюцію, якою зобов’язав уряд країни офіційно звернутися до Росії як до правонаступниці СРСР з вимогою виплатити компенсації сім’ям загиблих і тих, що отримали поранення під час січневих подій 1991 року у Вільнюсі.

За проект резолюції Про компенсації сім’ям загиблих і пораненим 13 січня 1991 року, ініціатором якого виступив парламентар від партії Союз вітчизни - Християнські демократи Литви Рітас Купчинскас, проголосували 65 депутатів. Лише один народний обранець утримався.

У документі, адресованому російському уряду, пропонується приступити до вирішення питання компенсацій і закрити його до січня 2011 року, коли в Литві відзначатимуть 20-у річницю трагічних подій.

Передумовою для виплати компенсацій, на думку литовських парламентарів, є "вчинена 11-13 січня 1991 року збройними силами СРСР агресія проти незалежної Литовської держави і її жителів".

У тексті резолюції сказано, що в результаті дій влади і армії СРСР було вбито і тяжко поранено багато беззбройних захисників свободи, громадян Литви.

При цьому підкреслюється, що, "оскільки 29 липня 1991 року Договором про основи міждержавних відносин Росія визнала незалежність Литовської Республіки з 11 березня 1990 року, той напад 11-13 січня 1991 року розцінюється обома країнами як агресія проти суверенної Литовської держави".

Зазначимо, що депутатам Сейму Литви вже пропонували розглянути подібний документ у 2007 році, проте тоді більшість парламентарів проголосували проти. Зараз у влади в Литві знаходяться не соціал-демократи, а коаліція з чотирьох партій, і проект резолюції схвалили без особливих проблем.

Нагадаємо, після того, як парламент Литви оголосив про відновлення незалежності, центральні власті СРСР оголосили це рішення таким, що суперечить конституції. У січні 1991 року в Литві почалися несанкціоновані акції протесту, після чого в республіку були перекинуті бійці спецпідрозділів, частин ПДВ, які зайняли низку стратегічних об’єктів.

В ніч з 12 січня на 13 січня колона радянської бронетехніки вирушила в центр Вільнюса. При штурмі телевізійної башти загинуло 14 беззбройних людей, понад 600 було поранено. На згадку про ті події 13 січня відзначається у Литві як День захисників свободи.

Як повідомлялося, у 2007 році урядова комісія Литви підрахувала, що республіка має отримати від РФ як правонаступниці СРСР, у якості відшкодування збитку, $20 млрд.

korespondent.net

No comments: