06 January, 2010

Литовські депутати можуть зажадати від РФ компенсацій за "агресію" СРСР в січні 1991 року

Сейм Литви має намір запропонувати уряду країни офіційно звернутися до Росії як до правонаступниці СРСР з вимогою виплатити компенсації родинам загиблих і особам, що одержали поранення під час січневих подій 1991 року у Вільнюсі.

Як повідомляє сьогодні, 6 січня, агентство ELTA, проект резолюції Про компенсації родинам загиблих і пораненим 13 січня 1991 зареєстрував у секретаріаті засідань Сейму парламентарій від партії Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви Рітас Купчінскас.

Документ адресований російському уряду і передбачає закрити питання про виплату компенсацій до січня 2011 року, коли відзначатимуть 20-ту річницю трагічних подій.

Автор проекту резолюції наполягає на тому, що 11-13 січня 1991 збройні сили СРСР застосували "агресію" проти незалежної Литовської держави і його жителів. "У результаті дій влади і армії СРСР було вбито і важко поранено багато беззбройних захисників свободи, громадян Литви", - наголошується в документі.

Купчінскас нагадує, що 29 липня 1991 року Росія визнала незалежність Литовської Республіки з 11 березня 1990 року. Таким чином, "напад 11-13 січня 1991 розцінюється обома країнами як агресія проти суверенної Литовської держави".

Зазначимо, що депутатам Сейму Литви вже пропонували розглянути подібний документ у 2007 році, однак тоді більшість парламентаріїв проголосували проти. Тим не менш, зараз при владі у Литві перебувають не соціал-демократи, а коаліція з чотирьох партій, і в проекту резолюції є всі шанси бути схваленим.

Нагадаємо, після того, як парламент Литви оголосив про відновлення незалежності, центральна влада СРСР оголосила це рішення таким, що суперечить конституції. У січні 1991 року в Литві почалися несанкціоновані акції протесту, після чого в республіку були перекинуті бійці спецпідрозділів, частин ВДВ, які зайняли низку стратегічних об'єктів.

У ніч з 12 січня на 13 січня колона радянської бронетехніки попрямувала до центру Вільнюса. При штурмі телевізійної вежі загинуло 14 беззбройних людей, понад 600 було поранено. В пам'ять про ті події 13 січня відзначається в Литві як День захисників свободи.

Як повідомлялося, в 2007 році урядова комісія Литви підрахувала, що республіка повинна добиватися від РФ як правонаступниці СРСР як відшкодування збитку $ 20 млрд.

korespondent.net

No comments: