06 January, 2010

ЗМІ: Польські спецслужби викрили російського шпигуна

Польські правоохоронні органи затримали агента російських спецслужб, який, за попередніми даними, працював на ГРУ і нелегально проживав у Польщі протягом десяти років.

Як повідомляє AFP з посиланням на польську газету Dziennik Gazeta Prawna, затримання агента відбулося ще навесні 2009 року. Протягом декількох місяців за ним стежили співробітники управління контррозвідки польського Агентства внутрішньої безпеки, які згодом були представлені до урядових нагород.

Джерела газети стверджують, що затриманий росіянин досконало володіє польською, мав посвідчення на проживання і володів невеликою фірмою з широким спектром діяльності, яка, крім усього іншого, займалася продажем оптичних прицілів для мисливських рушниць.

Затримання стало несподіванкою для агента, і він намагався чинити опір. При ньому була знайдена спеціальна апаратура для передачі зашифрованих повідомлень. За словами джерел, затриманий є класичним нелегалом: він не вступав у контакт із посольством, в якому, швидше за все, і не підозрювали про його існування, а спілкувався безпосередньо з центром.

Заступник прокурора Варшави Роберт Маєвський підтвердив газеті наявність у провадженні кримінальної справи про шпигунство. Він відмовився розповідати будь-які подробиці, пославшись на таємність, зазначивши, що незабаром буде готовий обвинувачувальний висновок. За даними газети, про розкриття агента ГРУ знало до останнього часу лише обмежене коло осіб, включаючи президента і прем'єр-міністра.

Польське видання не виключає, що саме затримання російського шпигуна в Польщі стало причиною відставки глави ГРУ генерала Валентина Корабельникова, який залишив свою посаду в квітні минулого року. Нагадаємо, що за офіційною версією, причина відставки 63-річного генерала - реформа ГРУ.

Нагадаємо, у травні минулого року Бельгія вислала з країни двох співробітників постійного представництва РФ при НАТО. За інформацією ЗМІ, на рішення про висилку вплинув скандал навколо викриття шпигуна РФ в Естонії Херманна Сімма. При цьому наголошувалося, що два російські дипломати не були безпосередньо пов'язані з Сіммом, однак збиток від його діяльності змусив НАТО вжити заходів щодо співробітників російської місії.

korespondent.net

No comments: