11 December, 2009

Někdejší důstojník StB vydíral diplomaty, pak udělal kariéru v BIS

Dvacet let po sametové revoluci pracuje v tajné službě BIS na významném postu šéfa týmu "speciálních projektů" důstojník komunistické policie – Státní bezpečnosti.

Vladimír Paleček byl u StB před listopadem 1989 celých 14 let. Začátkem roku 1990 dostal z nepochopitelných důvodů výjimku a mohl sloužit dál v nově vznikající demokratické tajné službě. A to přesto, že měl za sebou těsnou spolupráci se sovětskou KGB.

V roce 1988 zinscenovala StB pod vedením Vladimíra Palečka akci, při které nalákala portugalského vicekonzula Carlose Mirandu k obchodu s pašovaným zbožím.

V roce 1988 zinscenovala StB pod vedením Vladimíra Palečka akci, při které nalákala portugalského vicekonzula Carlose Mirandu k obchodu s pašovaným zbožím.

Dnes má neomezené možnosti. Jeho tým používá nejmodernější techniku na odposlechy a sledování. O Palečkově angažmá u BIS informovala MF DNES poprvé už v roce 2005. Jenže to se ještě nevědělo, že Paleček to dotáhne v BIS tak vysoko.

Navíc nebyly známy přesné informace o jeho práci u StB. Nyní MF DNES tento přehled získala, protože je možné si takové informace vyžádat v archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Z dokumentů vyplývá, že Paleček byl specialistou na získávání kompromitujících materiálů na západní diplomaty, kteří působili na ambasádách v tehdejším Československu. Paleček vymýšlel, jak je přinutit ke spolupráci.

Nejčastější metodou jeho práce bylo připravit akci, při níž dohodil diplomatovi prostitutku – tajnou spolupracovnici StB – a milostný akt nahrál na skrytou kameru. Pak diplomata vydíral. To se stalo třeba v případě vicekonzula a šifranta portugalské ambasády Joao Carlose Mirandy.

"Miranda požadoval po našem spolupracovníkovi, zda by mu nemohl opatřit nějakou přítelkyni. Této skutečnosti bylo využito. Mirandovi byla vystavena naše spolupracovnice Linda, se kterou měl jmenovaný intimní styk dne 15. 4. 1986 v konspiračním bytě," liboval si Paleček v hlášení v roce 1988.

Vše si nahrál a získal tak, jak doslova napsal v hlášení, "morálně kompromitující materiál". Tajná služba si s případem hlavu neláme. V roce 2005 oznámila, že práci exdůstojníků StB u BIS "umožnila legislativa". A včera uvedla: "BIS se k tomuto tématu už nebude vyjadřovat."

idnes.cz

No comments: