10 December, 2009

Українка оскаржує відмову у візі в Конституційному суді Чехії

«Українка Софія Качур хоче змінити наші закони», – написала днями чеська газета Hospodářskě Noviny. Як передає кореспондент «Німецької хвилі» з Праги, вона не погоджується з відмовою у чеській візі.

Поїде на заробітки до Чехії тридцятишестирічна Софія Качур чи ні, залежало від дрібниці. Заповнюючи заяву на видавання візи, вона схибила, що й стало причиною відмови. Направити хибу працівники львівського консульства їй не дозволили. Рішення консульських урядників потвердила іноземна поліція, яка має у візовій процедурі останнє слово. На запитання газети Hospodářskě Noviny поліція відповіла, що інцидент було перевірено, і що жодних порушень не виявлено.

Софія Качур втратила будь-який шанс на роботу в Чехії, бо чеське законодавство не вможливлює в таких випадках апеляції. На відміну, наприклад, від законодавства австрійського, німецького, французького, шведського чи фінського.

Адвокат позивачки Ян Копржіва сказав спеціально для слухачів «Німецької хвилі», що позов є безпрецедентний, але кожен (іноземець у тому числі) має право оскаржити в Конституційному суді те рішення, що його ухвалено на підставі закону, який заходить у протиріччя з чеською Конституцією та міжнародними обов’язками Чеської республіки. На думку адвоката, розгляд справи Софії Качур може тривати рік-два, а чим скінчиться процес – сказати важко з огляду на відсутність прецедентів.

Автор: Микола Шатилов | dw-world.de

No comments: