07 December, 2009

Hyundai у Чехії: страйк через рабські умови праці

Філія корейського автовиробника Hyundai, що в Ношовіцах на сході Чехії, оголосила в понеділок стан страйкової готовності. Ситуація на заводі напружена ще з минулого тижня, коли робітники на годину зупинили конвеєр.

Чеське робітництво невдоволене умовами праці, які багато хто називає рабськими. Адміністрація корейської філії не зважає на критику і систематично погрожує звільнити «бунтівників», на місце яких може взяти сотні інших.

Керівництво ігнорує вимоги

Стан страйкової готовності оголошено з огляду на те, що керівництво відмовилися обговорювати профспілкові вимоги. Основною серед них була – не зловживати безпідставно переробітками й відповідно оплачувати кожну зайву годину. Сьогодні позиція профспілки виглядає більш твердо: виплатити премії усім, хто торік працював понад норму, і не вживати жодних заходів проти чотирьохсот складальників, які вдалися до несанкціонованого страйку.

Страйк – порушення виробничої дисципліни?


Чеські коментатори, які пильно стежать за подіями в Ношовіцах, не певні, що корейська адміністрація погодиться. На думку останньої, переробіток – явище позитивне, оскільки свідчить про те, що попит на автомобілі збільшується, а годинна зупинка конвеєру – порушення виробничої дисципліни.

Фабрику в Ношовіцах Hyundai відкрив відносно недавно, в листопаді 2008 року. Загалом на ній працюють три тисячі людей. За планами, на цьому виробництві мають випускати 200 тисяч автомобілів щорічно. У Чехії, як і в сусідній Словаччині, автомобільна промисловість відіграє ключову роль для економіки. Статистично, ці країни належать до європейських лідерів щодо кількості вироблених автомобілів на душу населення.

Автор: Микола Шатилов Редактор: Леся Юрченко | dw-world.de

No comments: