07 December, 2009

Cizinka chce změnit české zákony, nedostala vízum

Rozhodování úřadů o udělení víza je nepředvídatelné. Ukrajinka proto žádá, aby úředníci podléhali kontrole.
Dělnice z Ukrajiny chce změnit české zákony. Nelíbí se jí, s jakou libovůlí rozhodují úřady o vydávání víz. Dosavadní praxi proto napadla u Ústavního soudu.

O práci šestatřicetileté Ukrajinky Sofiye Kachur v Česku rozhodla zdánlivá drobnost - před dvěma lety vyplnila nečitelně žádost o pracovní vízum. Chtěla svou chybu napravit, ale neuspěla. Konzulát v ukrajinském Lvově doporučil, aby byla rovnou odmítnuta. A cizinecká policie, která má při vydávání víz poslední slovo, jeho rozhodnutí potvrdila.

"Tento postup byl prošetřen a nebyly v něm shledány žádné nedostatky," uvedla k tomu cizinecká policie.

Šance Sofiye Kachur na uznání její žádosti v tu chvíli skončily. České zákony totiž nedávají žádnou možnost, jak se proti takovému rozhodnutí bránit. "Neexistuje soudní přezkum takového rozhodnutí. A to přesto, že vízum není vydáno jen kvůli drobné chybě," vysvětluje advokát Ukrajinky Jan Kopřiva.

Rozhodování bez kontroly

Rozhodování konzulátu a cizinecké policie ovšem není předvídatelné ani ve chvíli, kdy je žádost čitelná a bez chyb. Úředníci mohou cizince odmítnout i s dalšími nekonkrétními argumenty - třeba z důvodu bezpečnosti státu. A jejich rozhodování neprochází žádnou kontrolou.

Na to ovšem mohou doplatit třeba firmy, které práci úřadů kritizují. Jako jedna z brněnských agentur: desítky Ukrajinců, které zaměstnala do června 2008, neměly se získáním víza žádné problémy. Jejich krajané, kteří chtěli přicestovat loni v září, ovšem narazili. Brněnská agentura začala upozorňovat na praktiky na konzulátu ve Lvově, o který se teď kvůli podezření z korupce zajímá i policie. A vydávání víz pro zaměstnance agentury začalo váznout.

V první půli srpna zamítla cizinecká policie všech 38 žádostí, které si zaměstnanci agentury podali. "Začalo se to dít v době, kdy jsme se kvůli podivným praktikám na konzulátu ve Lvově obrátili na ministerstvo zahraničí a ombudsmana," popisuje vedoucí brněnské agentury, který chtěl zůstat v anonymitě.

Totožné žádosti

Jedenácti odmítnutým Ukrajincům se ale do Česka nakonec podařilo dostat. Na konzulátu podali totožné žádosti o vízum jako poprvé v létě, tentokrát ale přes jinou, nově založenou agenturu. Trik zafungoval a Ukrajinci napodruhé víza dostali. Jinak se proti odmítnutí bránit nemohli - stejně jako Sofiye Kachur neměli nárok na soudní přezkum.

Dosavadní praxi by nyní mohl změnit Ústavní soud. Po dvou letech soudních sporů k němu totiž Sofiye Kachur podala svou stížnost. "Snažíme se vybojovat, aby existoval kontrolní orgán. Úředník, který o vízu rozhoduje, může být neprofesionální nebo zkorumpovaný. A když neexistuje kontrola, je to podle nás v rozporu s ústavním pořádkem. Možnost přezkumu může být zpoplatněna," vysvětluje Kopřiva.

Jeho argumentaci nahrává i rozsudek Nejvyššího správního soudu, který o případu Sofiye Kachur už také rozhodoval. Její stížnost sice zamítl, zároveň ale přiznal, že to, čeho chce ukrajinská dělnice dosáhnout, je jinde v Evropě běžné. Možnost, aby zamítnutí víza přezkoumal soud, zaručují cizincům zákony třeba v Rakousku, Německu, Francii, Švédsku či Finsku. V ČR by se to týkalo až tisíců lidí. Loni odmítla cizinecká policie pustit do země v průměru každého sedmého z 52 tisíc Ukrajinců žádajících o pracovní vízum. Letos je to téměř každý čtvrtý.
Autor/ři:  Jana Sotonová, foto: HN - Zuzana Šmajlerová
 www.ihned.cz/autori

No comments: