10 December, 2009

Суперкомп’ютер для екологів

Вага – 35 тонн, 56 рук-роботів, а пам’яті – як на 13 мільйонах DVD. Мова не про якесь чудовисько, а про новий супер-комп’ютер у Німецькому обчислювальному центрі з досліджень клімату. Його саме презентували в Гамбурзі.

Презентація нового суперкомпютера для німецьких екологів відбулася не дарма у той час, коли в Копенгагені проходить міжнародна конференція з проблеми зміни клімату.

Один з 40 найпотужніших комп’ютерів світу

Головне завдання комп’ютера під назвою «Bizzard» - якомога швидше й детальніше опрацьовувати велетенські обсяги інформації про стан клімату на планеті. Очікується, що він навіть зможе прогнозувати появу смерчів.

У результаті, з’являється можливість швидше й точніше прогнозувати, в який спосіб змінюватиметься клімат на Землі. Супер-комп’ютер опрацьовує інформацію зі швидкістю 158 терафлопів, тобто - трильйон обчислювальних операцій за секунду. Це в 20 тисяч разів швидше, ніж звичайний комп’ютер. Гамбурзька новинка є одним із 40 найпотужніших комп’ютерів світу.

Наступні звіти для ООН - на основі даних з Гамбурга

Йдеться, звісно не про один процесор, а про цілий складний комплекс обчислювальних машин, що розмістився в чотирьох довжелезних рядах і займає майже половину залу площею 400 квадратних метрів. Схожий комп’ютер є лише в США, повідомив Томас Людвіг, один з керівників Німецького обчислювального центру з досліджень клімату.

«Bizzard» коштував загалом 35 мільйонів євро. Разом з ним в дослідницькому центрі в Гамбурзі науковці працюють ще на двох потужних обчислювальних установках, одна з яких слугує уточненню моделей зміни клімату, а інша – унаочнює ці моделі. Очікується, що наступні доповіді для Комітету ООН з питань клімату базуватимуться на даних з Гамбурга.

Леся Юрченко/Володимир Медяний/dpa | dw-world.de

No comments: