08 December, 2009

Дослідження: Самотність посилює розвиток раку

Самотність може спричинити більш інтенсивне поширення ракових пухлин в організмі і призводити до утворення більш небезпечних форм пухлин, встановили американські вчені.

Результати відповідного дослідження на щурах його автори публікують сьогодні в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У своєму експерименті група вчених під керівництвом Марти Макклінток з Університету Чикаго використовувала сірих щурів, схожих з людиною не тільки в багатьох молекулярних процесах, що забезпечують роботу організму, але й проводять певний соціальний спосіб життя. Цей вид щурів володіє генетичною схильністю до розвитку раку.

Дослідники у ході роботи помістили щурів в групи по п'ять самок, або ж спостерігали за їх розвитком, поки вони жили в повній ізоляції від побратимів. Авторам статті вдалося показати, що ризик виникнення пухлин молочних залоз щурів, які живуть на самоті, зріс порівняно з тими, хто жив у групах, у 84 рази, при цьому збільшилася і злоякісність цих пухлин.

Спостереження за щурами показали, що життя на самоті порушує вироблення і чутливість організму тварин до деяких гормонів, а самі тварини виявляють ознаки хронічного занепокоєння й тривожної поведінки.

Саме хронічний стрес, спричинений самотністю, на думку вчених, і є головною причиною різко зростаючого ризику ракових захворювань щурів. Ця ж група вчених свого часу показала, що стресові умови, викликані іншими причинами, також провокують прискорений розвиток раку і передчасну смерть тварин.

Тепер вчені показали, що причиною такого стресу може бути соціальна відчуженість та ізоляція. Ці результати, на думку вчених, показують, що вплив відчуження від суспільства на здоров'я має бути додатково вивчений і для людей. Особливо це стосується людей, які страждають на розумові розлади, а тому часто опиняються на узбіччі соціального життя.

"Взаємозв'язок між оточенням, емоційним станом і здоров'ям викликає все більший інтерес у вчених, і наше дослідження як раз і показує, як соціальні взаємини можуть позначитися на фізичному здоров'ї", - сказав провідний автор дослідження Гретчен Ермес, співробітник відділення психіатрії при Єльському університеті.

"Ці ж результати можуть частково пояснити в середньому меншу тривалість життя людей з розумовими відхиленнями, слабо залучених до соціальних взаємин", - додав учений.

Нагадаємо, раніше спільне дослідження шведських і фінських учених показало, що проживання без партнера збільшує ризик захворювання на хворобу Альцгеймера.

korespondent.net

No comments: