04 December, 2009

НАТО надало Чорногорії ПДЧ

НАТО ухвалило рішення про приєднання Чорногорії до Плану дій щодо членства в альянсі
Сьогодні, 4 грудня, глави МЗС 28 країн-членів НАТО на засіданні в Брюсселі ухвалили рішення про приєднання Чорногорії до Плану дій щодо членства в альянсі (ПДЧ).


"Я вітаю Чорногорію з цим успіхом. Це результат виконаної великої роботи", - прокоментував цю подію генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен.

При цьому він зауважив, що міністри визнали, що Боснія і Герцеговина, яка також подала заявку про приєднання до ПДЧ, до цього поки що не готова. За словами генсека, цій балканській республіці потрібно забезпечити прогрес у здійсненні реформ відповідно до вимог альянсу.

Як відомо, нині членами НАТО є 28 держав. Раніше у дипломатичних кугах обговорювалася можливість надання ПДЧ Україні та Грузії, які також прагнуть стати членами НАТО. Проте, члени Альянсу вирішили обмежитися іншим форматом співпраці, який не передбачає надання цим країнам ПДЧ.

Як повідомлялося, 2-3 грудня минулого року в Брюсселі відбулося дводенне засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ, на якому тодішній генеральний секретар Альянсу Яап де Хооп Схеффер заявив, що НАТО запропонує Україні та Грузії новий формат відносин у рамках так званої річної національної програми . Питання про подання ПДЧ Україні та Грузії не обговорювалося.

Тим часом, 17 березня в Києві посли країн-членів НАТО Польщі, Чехії та Угорщини заявили, що Україна може вступити до Альянсу без Плану дій щодо членства в цій організації.

korespondent.net

No comments: