07 December, 2009

Вчені: Марихуана ефективно пригнічує симптоми розсіяного склерозу

Американські вчені в ході метааналізу підтвердили, що екстракти марихуани ефективно пригнічують симптоми розсіяного склерозу.

Про це повідомляє PhysOrg, посилаючись на публікацію дослідників з лос-анджелеського Фонду глобальної неврологічної ініціативи в журналі BMC Neurology.

Метааналіз шести досліджень, у яких групам добровольців давали екстракт коноплі посівної (Cannabis sativa) і плацебо, показав, що в п'яти з них результати чітко свідчать про зниження спастичності і збільшення обсягу рухів у хворих на розсіяний склероз при прийомі екстрактів канабісу.

Діючими речовинами екстрактів були канабіноїди дельта-9-тетрагідроканабінол (THC, ТГК) і канабідіол (CBD, КБД).

Спастичність - мимовільні скорочення або підвищення тонусу м'язів - є одним з найбільш частих симптомів розсіяного склерозу. Наявні методи зниження спастичності важкодоступні, викликають серйозні побічні ефекти або малоефективні.

Метааналіз показав, що частота виникнення основного побічного ефекту від прийому екстрактів конопель, пов'язаного з дією канабіноїдів на психіку, широко варіює залежно від дозування. Однак, як з'ясували дослідники, схожі ефекти спостерігалися і при прийомі плацебо.

Один з авторів роботи Шахін Лакхан прокоментував отримані результати так: "Канабіноїди мають широкий терапевтичний потенціал при розсіяному склерозі і заслуговують на найпильнішу увагу".

Тим часом, за результатами попередніх досліджень, куріння марихуани загрожує незворотними змінами ДНК і онкологічними захворюваннями.

korespondent.net

No comments: