01 December, 2009

Двоє депутатів пропонують заборонити в Україні комуністичну ідеологію

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що пропонує заборону на пропаганду комуністичної ідеології в будь-якому її вигляді, а також діяльність Компартії України.

Законопроект Про заборону комуністичної ідеології та ліквідації символів тоталітарного та комуністичного режимів розробили народні депутати Іван Заєць та Ярослав Джоджик (Наша Україна-Народна самооборона, члени Української народної партії). Вони пропонують законодавчо заборонити пропаганду комунізму та використання будь-якої радянської символіки.

Пропагандою комунізму депутати вважають публічні заклики до відновлення комуністичного режиму в Україні, поширення відповідної рекламної продукції, комуністичної ідеології за допомогою ЗМІ, крім випадків, коли це робиться з метою наукових досліджень; публічне святкування встановлених комуністичним режимом пам'ятних дат (7 листопада, 23 лютого, 22 квітня ), а також виконання Інтернаціоналу або державного гімну СРСР.

Як пише видання, діяльність усіх організацій, що сповідують комуністичну ідеологію, народні депутати пропонують заборонити, а будь-яку символіку, пов'язану з комунізмом, дозволити використовувати тільки в музеях, присвячених періоду радянської влади в Україні.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що прийняти закон необхідно для того, щоб не допустити "повторення злочинів комунізму", зокрема, Голодомору 1932-1933 років, і засудити комуністичну ідеологію як людиноненависницьку, подібно до того, як у світі було засуджено ідеологію нацизму.

Представники КПУ і зараз впевнені, що їм ніщо не загрожує. "Комуністи в Україні були і будуть", - заявив Ъ-Украина народний депутат Олександр Голуб (фракція КПУ). Він нагадав, що в 2001 році Конституційний Суд визнав незаконною заборону діяльності Комуністичної партії України. "Важливішого від рішення Конституційного суду нічого немає, тому націоналісти можуть приймати хоч сто таких законів. Хочу нагадати, що Конституція дозволяє сповідувати будь-яку ідеологію", - сказав Голуб.

Проте автори законопроекту з ним не згодні. Як пояснив газеті Джоджик, в рішенні КС йдеться, що КПУ незаконно заборонили як правонаступницю КПРС, якою вона себе не визнає. "Ми ж пропонуємо засудити комунізм як ідеологію, а в тому, що КПУ - ідеологічна спадкоємиця КПРС, не сумнівається ніхто. У разі ухвалення закону діяльність Компартії заборонять тільки тому, що вона пропагує людиноненависницьку ідеологію", - переконаний Джоджик.

Як повідомлялося, кілька днів тому директор архіву Служби безпеки України Володимир В'ятрович заявив, що Комуністичну партію України повинно бути заборонено.

***

30 серпня 1991 президія Верховної Ради заборонила діяльність Компартії України. Однак 29 грудня 2001 Конституційний суд (КС) визнав це рішення неконституційним: на думку представників КС, КПУ не є правонаступницею КПРС. 1 листопада 2005 народний депутат Олег Тягнибок зареєстрував у парламенті законопроект Про заборону комуністичної ідеології в Україні. Але і цей законопроект було відхилено у першому читанні.

korespondent.net

No comments: