02 December, 2009

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про люстрацію

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає введення обов'язкової перевірки людей, які претендують на посади в державних органах влади, на предмет їх співпраці зі спецслужбами, пише видання КоммерсантЪ-Украина.

Законопроект Про люстрацію підготовлено і внесено до Верховної Ради народними депутатами Іваном Заєцем та Ярославом Джоджиком (обидва - Наша Україна - Народна самооборона, члени УНП).

Автори документа пропонують ввести в Україні обов'язкову процедуру перевірки людей, які претендують на посади в законодавчій, виконавчій та судовій владі, а також у правоохоронних органах на предмет їх співпраці з КДБ СРСР, а з 1991 року - зі спецслужбами іноземних держав.

Як пише видання, Заєць та Джоджик у своєму документі вказують вісім причин, через які комісії з люстрації повинні відмовляти претендентам на ту чи іншу посаду. Серед них - інформація про зневажливі висловлювання кандидата щодо символів української держави, заклики до сепаратизму, расової, культурної чи релігійної нетерпимості, причетність до корупційних дій. Самих членів комісій з люстрації автори законопроекту пропонують призначати депутатам місцевих рад за поданням президента з людей, "які мають бездоганний авторитет".

У Службі безпеки України, в архівах якої зберігається інформація про колишніх агентів КДБ, перспективи прийняття закону про люстрацію коментують обережно. "Тут важливо дотримуватись принципу не нашкодь. Адже були різні агенти, і співпраця з КДБ була різною: хтось дійсно допомагав у боротьбі зі злочинністю, а хтось стукав на сусіда, що той читає вірші Василя Стуса", - заявив Ъ-Украина високопоставлений представник СБУ.

Газета звертає увагу, що інформацію, яка цікавить комісію, згідно із законопроектом, можуть надавати як правоохоронні органи, так і фізичні особи, громадські організації і партії. При цьому підкреслюється, що "анонімні заяви комісія не розглядає", а "відповідь правоохоронного органу про відсутність відомостей про потрібну особу не допустима".

Проте, зазначає Ъ-Украина, саме відсутність інформації може стати однією з головних проблем при проведенні люстрації, оскільки в СБУ зберігається не весь архів з іменами і прізвищами штатних і позаштатних співробітників КДБ. Після розформування КДБ у 1991 році частину матеріалів було відправлено до Москви, де вони й зберігаються зараз в архівах правонаступниці КДБ - Федеральної служби безпеки.

Депутат Джоджик пояснює провал попередніх законопроектів про люстрацію великою кількістю депутатів, які підпадають під дію закону у разі його прийняття. Щоправда, назвати конкретні прізвища Джоджик відмовився. "Це надзвичайно делікатна тема", - сказав він.

Водночас, більш рішучим виявився народний депутат від КПУ Олександр Голуб. "У законів про люстрацію мало шансів бути прийнятими, оскільки від них в першу чергу постраждали б їх автори - представники правих політичних сил, починаючи від випускника Вищої партійної школи Віктора Ющенка і співробітника ЦК Компартії України Тарасюка, - заявив Ъ-Украина Голуб. За даними видання, Тарасюк працював інструктором відділу зарубіжних зв'язків ЦК Компартії України.

Народний депутат, генерал-лейтенант СБУ Григорій Омельченко заявив, що парламент спізнився з прийняттям закону про люстрацію. "Можливо, була б якась користь, якби люстрацію провели в 1992-1993 роках. А сьогодні я навіть не можу назвати людей, які працювали на посадах в органах КДБ СРСР, - ці люди пенсійного віку", - заявив він.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що Джоджик і Заєць зареєстрували законопроект, що передбачає заборону на пропаганду комуністичної ідеології в будь-якому її вигляді, а також діяльність Компартії України.

***
Як відомо, ще в 2005 році подібний законопроект до Ради вніс нині покійний народний депутат Василь Червоній. Тоді ж було зареєстровано альтернативний законопроект про люстрацію лідера Свободи Олега Тягнибока. У ньому пропонувалося на 10 років заборонити займати посади міністрів, губернаторів і ставати депутатами тим, хто станом на 1991 рік працював на керівних посадах, починаючи від райкомів КПРС і вище, був членом бюро парткомів, працював у КДБ СРСР. Проте жоден з цих документів не розглянули навіть у першому читанні.

korespondent.net

No comments: