09 November, 2009

Гебістська Росія за кордоном

Культурний рівень будь-якої країни легко оцінити по поведінці її представників за кордоном. Серед них особливо помітними є люди, які користуються дипломатичною недоторканістю, часто вважаючи себе "понад законом".

Щороку стають відомими кількість штрафів, які накладаються на дипломатів - порушників правил паркування у маленькій і зручній столиці Фінської Республіки місті Гельсінкі. Багаторічним лідером у цій графі порушень громадського порядку є дипломати Російської Федерації: лише за три перших квартали поточного року дипломати - росіяни були оштрафовані аж 108 разів! Нагадаю - це лише у столиці країни!

Для порівняння, словацькі дипломати отримали лише 13 штрафів, американські - 16, українці не були оштрафовані жодного разу.

Важливим фактором культурного зростання країни є також готовність її громадян змінюватися на краще. Щоб оцінити цей фактор не треба далеко ходити – візьмемо для прикладу ті ж штрафи за невірну парковку.

Більше сотні штрафів росіянам-дипломатам було виписано також протягом ідентичного періоду минулого року. Інакше кажучи, культурний ріст дорівнює нулю.

Натомість ті ж словацькі дипломати отримали у минулому році 30 штрафів, що майже в два рази перевищувало цьогорічні 13, а мериканці порушили правила парковки у минулому році 22 рази - цього року теж вочевидь покращили свою автоповедінку.

Осіб, які користуються дипломатичною недоторканістю, практично неможливо закликати до відповідальності. У керівника дипломатичної установи є, однак, можливість впливати на поведінку своїх підлеглих, були б лише достатній рівень власної культури й бажання.

Так от, зі штрафів, які лягають перше на стіл керівників дип. установ, американці у цьому році сплатили усі, в минулому 18 з 22. Росіяни не сплатили жодного штрафу!

Коментарі фінських читачів є недвозначними: "Типова російська ворожа поведінка", "Оголосити небажаною персоною", а пан посол Російської Федерації ображенно запитував зі сторінок місцевої газети, чому в цій країні існує таке неприязне ставлення до росіян.

За матеріалами фінської преси й з побажаннями успіхів у культурному зростані,

Віктор Єганов, Гельсінкі

No comments: