08 November, 2009

У Раді є вбивці, водії, секретарі - Ющенко

Після 2004 року відбулася серйозна криміналізація парламенту.

Про це в інтерв’ю 5 каналу заявив президент Віктор Ющенко.

За його словами, це відбулося внаслідок конституційної реформи 2004 року, коли країна перейшла з президентської форми правління на парламентську та на систему виборів до Верховної Ради за закритими списками.

"В український парламент потрапили особи, у яких одна судимість, дві, три. Там вже можна цілу крупну фракцію робить", - сказав президент.

"Чи вас влаштовує, що в українському парламенті є вбивці? Чи вас влаштовує, що у парламенті є люди з низькою моральною планкою, і це люди, які допускали знущання над дітьми і так далі? Це реальність. Такі депутати є", - зазначив Ющенко.

"Такі люди є у будь-якому суспільстві. Але задача будь-якого суспільства сформувати такий принцип формування влади, до якої не могли б попасти люди з такими характеристиками", - сказав він.

"Людина після 5 номеру у списку не може дати оцінку, хто йде у владу. Таким чином до влади дійшли такі елементи, які я вам назвав, водії, чиїсь технічні секретарі і т.д.", - заявив президент.

Ющенко вважає, що "на таких засадах найвищий орган влади в Україні формуватися не може, бо цей орган формує такий же уряд".

Відповідаючи на питання, чи може конституційна реформа знову стати політичним компромісом і знову бути недолугою, президент сказав: "Я цього не виключаю. І для того, щоб цього не було, краще про це висловитися до виборів".

"Кожний лідер, чи кожна сила мають заявити, яке твоє бачення, коли ми говоримо про організацію влади в Україні, або принципи формування влади", - зазначив Ющенко.

"Скажи, будь ласка, зараз, до виборів. Бо після виборів у тебе можуть з'явитися спеціальні мотиви, які будуть контрастувати закону, але ти на них підеш", - заявив глава держави.

За його словами, "останні півтора року ми провели в очікуванні, чи вдасться БЮТ і Партії регіонів через розподіл влади створити конституційний переворот в країні".

"Тому що мотив був дуже близький: і та влада, і та, не дуже шанують закон, але обидві сторони хотіли б себе побачити у політичному майбутньому на найближчі 10-15 років", - сказав Ющенко.

"Найкраще це зробити домовившись за кулісами про те, що, умовно кажу, й не умовно, президента обирають у парламенті, народ тут ні до чого, ми робимо на двох конституційну реформу, тобто переворот, ви отримуєте вічного прем’єра, ми отримуємо вічного президента", - заявив президент.

pravda.com.ua

No comments: