27 October, 2009

Глава британського МЗС підтримав вступ України і Туреччини в ЄС

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд заявив, що виступає за подальше розширення Євросоюзу.

У його статті, опублікованій у понеділок, 26 жовтня, у газеті Times, глава зовнішньополітичного відомства підкреслив, що "розширення ЄС стало важливою силою для поширення демократії".

"Нам треба рухатися далі. Західні Балкани, Туреччина, Україна: всі вони хочуть з часом вступити у ЄС. Ми повинні піти їм назустріч. На півдні, в Магрибі, нас просять не стільки про членство в ЄС, скільки про більш тісну співпрацю. І нам варто погодитися на це", - пише Мілібенд.

"ЄС далеко не ідеальний. Йому потрібні реформи. Але для їх проведення ЄС потребує Великобританії", - підкреслює глава МЗС Великобританії.

Зі свого боку, Times повідомляє, що Мілібенд підтримує кандидатуру колишнього британського прем'єра Тоні Блера на посаду президента Європейської ради. Цю посаду буде засновано після завершення ратифікації Лісабонського договору.

На думку міністра, призначення Блера президентом Європейської ради "було б корисним як для Великобританії, так і для Європи".

Нагадаємо, Президент Віктор Ющенко 30 вересня заявив, що "через кілька місяців буде підписано один із базових документів - угоду про асоціацію України та ЄС". А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко 25 вересня зазначила, що "Україні важливо підписати угоду про асоціацію з ЄС до президентських виборів".

Проте, минулого тижня газета КоммерсантЪ-Украина із посиланням на свої джерела повідомила, що Угоду про асоціацію між Україною і Євросоюзом буде підписано не раніше 2011 року.

"Ми постійно чуємо і від перших осіб України, і від наших колег з МЗС, що Київ хоче скоріше завершити переговори. Але в понеділок наша переговорна група знов повідомить учасникам переговорів з вашого боку, що в грудні підписати угоду про асоціацію не вдасться. Розділ про зону вільної торгівлі, який є невід'ємною частиною угоди, залишається занадто сирим", - зізналося ЗМІ джерело в Єврокомісії.

korespondent.net

No comments: