21 October, 2009

Скандал у Чехії: скільки коштує купити диплом?

У Чехії набирає обертів скандал довкола правничого факультету Пльзенського університету. У справі фігурують прізвища політиків, фальшиві дипломи та плагіат у дисертаціях.

У Чехії ще не було таких масштабних скандалів, пов'язаних зі сферою вищої освіти. Чеське міністерство освіти вже вдалося до небачених заходів, якими є тотальні перевірки у всіх університетах. Не виключають, що правничий факультет у Пльзні міністерство може закрити як такий, що не відповідає академічним вимогам. За попередніми даними, чотириста його випускників одержали дипломи після того, як провчилися на факультеті рік або й ще менше часу. Серед таких "випускників" місцеві ЗМІ називають прізвища відомих політиків, керівників поліції, суддів і прокурорів.

Дисертації урядовців фальшиві?

Останніми днями чеська преса велику увагу приділяла пошукам докторської дисертації колишнього прем'єр-міністра Станіслава Ґросса, якої не знайшлося у факультетській бібліотеці (як і ще тридцятьох дисертацій).

Колишній глава чеського уряду повідомив, що знайшов дублікат своєї дисертації, але журналісти газети Lidové noviny з'ясували, що це фальсифікат. Внаслідок численних звинувачень і викриттів вже пішов з посади декан правничого факультету у Пльзні та двоє його заступників, одного з яких було спіймано на плагіаті.

Міністерство освіти не виключає, що дипломи деяких пльзенських "випускників" можуть бути скасовані, а наукові ступені деяких "вчених юристів" визнають нечинними. А поліція не виключає, що правничий факультет Пльзенського університету міг бути лише однією ланкою великого злочинного ланцюга.

Автор: Микола Шатилов Редактор: Наталя Неділько | dw-world.de

No comments: