31 July, 2009

Російські дипломати в Україні вели "підривну діяльність"

Українська сторона звинувачувала російських дипломатів Володимира Лисенка та Олександра Грачова, "у належності до спецслужб" – тому й хотіла вислати їх з України.

Про це повідомило джерело Радіо "Свобода", близьке до дипломатичних кіл.

"Обидва цих дипломати, що Грачов у Одесі, що Лисенко, який відповідав за Чорноморський флот у Севастополі, мають безпосереднє відношення до спецслужб", - сказав співрозмовник радіо.

"Причому, Лисенко – це полковник, який займався агентурною розвідкою, вербував людей, проводив зустрічі, передавав конкретні завдання. Ці двоє людей працювали "у нахабну", - додав він.

Раніше стало відомо, що МЗС України відкликало акредитацію співробітника посольства Росії в Україні, який займається діяльністю Чорноморського флоту РФ, радника посольства Володимира Лисенка, а також висилає з країни генерального консула РФ в Одесі Олександра Грачова.

29 липня МЗС Росії повідомило, що запропонувало послу України в Москві Костянтину Грищенку "достроково завершити місію генконсула України в Санкт-Петербурзі й одного з радників посольства України в Москві" – через "недружні дії української влади відносно двох дипломатичних представників Росії в Україні".

МЗС України вже отримало від Росії офіційний документ про рішення вислати зі своєї території двох українських дипломатів.

У четвер, 30 липня, стало відомо, що Росія висилає радника - керівника політичної секції посольства України в Москві Ігоря Березкіна.

Голова парламентського комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції, колишній голова українського МЗС Борис Тарасюк вважає, що з точки зору міжнародного права дії Москви неадекватні.

"З одного боку йдеться про висилення російських розвідників, тих людей, через яких здійснюється підривна діяльність проти української держави через фінансування підривної діяльності російської п’ятої колони. А з іншого боку – спроби зробити відповідь стосовно чистих українських дипломатів – це не є адекватною відповіддю", - каже він.

pravda.com.ua

No comments: