31 July, 2009

У Австрії є докази причетності Сталіна й Хрущова до знищення УГКЦ

Австрійська католицька інформаційна агенція повідомила, що має у розпорядженні документ, який підтверджує причетність вищого керівництва комуністичної партії до планомірного знищення української греко-католицької церкви.

Йдеться про лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітується про виконану роботу, передає "Німецька хвиля".

Дослідники говорять про велику ймовірність автентичності листа.

Так, завідувач кафедри церковної історії УКУ доктор Олег Турій зазначає, що якщо лист до Сталіна датовано 17 грудня 1945 року і в ньому йдеться про "проведену роботу" зі знищення церкви та створення "ініціативної групи" з уніатських священиків, то цілком ймовірно, що документ автентичний.

"Я як дослідник можу припустити, що такий лист міг бути, що він є дуже правдоподібним, бо він вписується в інші відомі документи, які підтверджують причетність Хрущова і особисто Сталіна до ліквідації церкви. І добре, що документ знайшовся", - каже він.

Насправді, додає Турій, документальних доказів про планомірне знищення греко-католицької церкви є дуже багато, але цей лист може стати вагомим аргументом.

Найімовірніше, лист було нелегально скопійовано і передано представникам церкви, зважаючи на те, що українські дослідники практично не мають доступу до таємних архівів Кремля, припускає Турій.

У прес-службі глави Української Греко-Католицької церкви, кардинала Любомира Гузара, повідомили, що станом на 30 липня він не мав у розпорядженні цього листа, але не виключив, що документ міг отримати хтось із представників церкви в Австрії.

pravda.com.ua

No comments: