29 July, 2009

The Economist: Слова, спрямовані на захід

Ми були б раді, якби ви зміцнили НАТО і послабили ваш огидний візовий режим із Польщею
Яким мав би бути лист до Барака Обами. Лист східноєвропейських світил до адміністрації США привернув велику увагу. Ось що вони могли сказати, але не сказали, - про це йдеться в редакційному матеріалі британського тижневика The Economist.

Шановний пане президенте,

Ми не маємо ілюзій стосовно того, що наш регіон знаходиться десь глибоко внизу вашого порядку денного. Ми знаємо, що "холодна війна" закінчилася і що вашу адміністрацію більше турбує Азія, ніж Європа. Ми вдячні за те, що Америка зробила в минулому, але не будемо надто самовпевненими щодо майбутнього.

Та ми хочемо чіткіше наголосити на наших спільних інтересах заради вашого і нашого блага. Як і ви, ми хочемо, щоб Європа була відкритою і динамічною, а не підстаркуватою, зосередженою на собі зоною відпочинку. Як і ви (ми сподіваємось), ми хочемо, щоб Європейський Союз був партнером Америки, а не суперником. Ми також хочемо, щоб наші країни служили прикладом хорошого управління державою – з високоякісними суспільними послугами, повагою до громадянин і високими стандартами чесності в суспільному житті. Це добре для нас, добре для решти ЄС і добре для наших східних сусідів. Якщо вони побачать, що верховенство права і політична свобода приносять результати, спокуса слідувати авторитарному клановому капіталізму Росії буде меншою, а вірогідність того, що вони услід за нами візьмуть курс на євроатлантичну орієнтацію – більшою. Найбільшим головним болем для Кремля став би успіх в Україні. Наша "м’яка сила" може допомогти вам у цьому.

Ми знаємо про свої недоліки. Наші країни самовдоволені, особливо після вступу до ЄС. Наш політичний клас втратив довіру громадськості. Ми спричинилися до того, що розширення ЄС призвело до ступору; Євросоюз одержимий затяжними і непотрібними конституційними реформами замість того, щоб вирішувати такі важливі питання, як енергетична безпека і конкурентноздатність. Не дивно, що ви не сприймаєте ЄС так само серйозно, як він сприймає себе сам.

Тож, це перший і останній лист, який ми пишемо вам з "нової Європи", якщо говорити невдалим терміном Діка Чейні. Наш пріоритет – вивести нашу підтримку з екс-комуністичного гета: вона вам не допоможе, якщо атлантизм вважатиметься прихистком найслабших країн-членів ЄС. Дехто каже, що справжній розкол в Європі існує між північчю і півднем, а не між сходом і заходом. Але це несправедливо. Чимало мешканців південної Європи поділяють наші погляди. До нашого наступного листа ми збираємося залучити представників всіх країн ЄС.

Ми були б раді, якби ви зміцнили НАТО і послабили ваш огидний візовий режим із Польщею. Але ми пишемо не для того, щоб бідкатися. Ми хочемо запропонувати практичні заходи, в яких ми можемо досягти найбільшого успіху, якщо краще співпрацюватимемо. Для початку: створимо перешкоди для ведення бізнесу корумпованими угрупованнями в усьому цивілізованому світі. Ми б хотіли, щоб Організація з економічного співробітництва та розвитку спрямувала свою атаку на відмивання активів із таким самим завзяттям, як вона боролася проти відмивання грошей.

Ще одна пропозиція: більш переконлива і єдина позиція країн, які вірять у свободу і верховенство права. "Сприяння демократії" втратило свою привабливість за президентства вашого незграбного, глухуватого попередника. Ваша величезна особиста популярність дає другий шанс. Ми були б раді, якби варшавська Спільнота Демократій могла допомогти поширити ваші ідеї в країнах, де вони подобаються людям, але не подобаються владі. Ми могли б почати, кинувши виклик ганебно упередженому Комітету з прав людини при Організації Об’єднаних Націй.

Ми не турбуватимемо вас часто. Але ми поруч, коли потрібні вам.

http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14081675

No comments: