03 August, 2009

Новий Генсек НАТО за розширення альянсу

Позицiя нового генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена щодо членства України i Грузiї в Альянсі базується на попередньому рiшеннi союзникiв – цi країни будуть членами організації, коли досягнуть необхідних стандартів.

Про це Андерс Расмуссен заявив сьогодні у Брюсселi на своїй першiй прес-конференцiї, відповідаючи на запитання, чи залишаються цi країни «реальними кандидатами» на вступ до альянсу:

Моя позицiя однакова з тим, як це було вирiшено союзниками по НАТО. Дозвольте менi вам нагадати, що пiд час Бухарестського самiту ми вирiшили одностайно, що Грузiя i Україна можуть стати членами НАТО в майбутньому, коли вони досягнуть необхiдних критерiїв. На цьому етапi вони не досягли необхiдних критерiїв. Тут i зараз це – гiпотетичне питання.

«Моя позицiя однакова з тим, як це було вирiшено союзниками по НАТО. Дозвольте менi вам нагадати, що пiд час Бухарестського самiту ми вирiшили одностайно, що Грузiя i Україна можуть стати членами НАТО в майбутньому, коли вони досягнуть необхiдних критерiїв. На цьому етапi вони не досягли необхiдних критерiїв. Тут i зараз це – гiпотетичне питання».

Генсек також нагадав, що в груднi минулого року НАТО ухвалило рiшення «почати практичну спiвпрацю з Україною та Грузією, ставлячи за мету розвиток їхнiх вiйськових можливостей, реформування їхнiх армiй». «Я думаю, це правильний пiдхiд», – додав вiн.

Андерс Расмуссен вступив на посаду генерального секретаря НАТО 1 серпня, змiнивши Яапа де Хоопа Схеффера.

Новий Генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен виступає за розвиток «справжніх партнерських відносин» з Росією.

Він також заявив, що Північноатлантичний альянс має добиватися від Росії повного дотримання її міжнародних зобов’язань, зокрема, поважати територіальну цілісність країн-сусідів.

Водночас, за словами Генсека, НАТО не може дозволити, щоб «розбіжності у деяких питаннях псували відносини загалом»:

«Я не мрійник. Зрозуміло, що будуть проблеми, з яких ми не зможемо домовитися. Зокрема, ми наполягатимемо, аби Росія дотримувалася міжнародних правил стосовно сусідів. Однак, я би не хотів, щоб ці відносини псували цілком наші відносини. Моє послання російському народові абсолютно зрозуміле – ми повинні співпрацювати на основі наших спільних інтересів».

Серед таких сфер спільних інтересів були названі: боротьба з піратством, тероризмом, врегулювання ситуації у Афганістані».

Андерс Расмуссен повідомив, що НАТО планує створити новий підрозділ для боротьби з піратством.

bbc.ua

No comments: