25 October, 2007

Чеські політики висловили протест проти участі РФ в обслуговуванні станції ПРО

Чеські політики висловили протест проти участі Росії в обслуговуванні станції радіолокації протиракетної оборони (ПРО) на території Чехії, повідомляє Reuters. "Я можу дозволити російським фахівцям працювати на станції. Але чобіт російського солдата не ступить до Чехії за жодних умов", - пояснив свою позицію Ян Відім, голова комітету з оборони нижньої палати парламенту Чехії. Критику підтримали як правляча партія, так і опозиція. Спікер верхньої палати парламенту Пржемисл Соботка висловив сумнів у тому, що чеські законодавці дадуть добро на перебування російських військових на території країни.

Кількома днями раніше Роберт Гейтс заявив під час свого візиту до Праги, що готовий розглянути варіант російської присутності на станції ПРО за умови згоди на це чеської сторони. Прес-служба міністерства оборони Чехії заявила, що робота над ініціативою про залучення Росії до роботи на чеській станції ПРО знаходиться на найбільш ранній стадії, і ніякої визначеності в цьому питанні поки не немає. Міноборони також відзначило, що це питання є вкрай болючим для чеського суспільства.

США хочуть побудувати станцію радіолокації на території військового полігону Брди неподалік від Праги і розмістити 10 ракет-перехоплювачів на території Польщі. Як заявляє адміністрація Білого дому, ці заходи необхідні для захисту Європи від можливих ракетних атак з боку так званих "держав-ізгоїв", зокрема, Ірану і Північної Кореї. Росія виступає проти розміщення такої системи ПРО в Європі.

РБК-Україна, 25.10.2007, Прага 08:31

No comments: