27 October, 2007

Щодо захисту прав громадян України, які перебувають за кордоном

На запит майданівця повідомляє (лист №71/АЄ/36-540-80266) Міністерство зовнішніх справ України:

"...на виконання Програми діяльности Кабінету Міністрів України "Назустріч людям", одним з основних напрямків якої є забезпечення захисту національних інтересів України та прав наших співвітчизників, 4 березня 2005 року в приміщенні МЗС України відкрито Центр допомоги громадянам України за кордоном
...
Визначені етапи реалізації пріоритетних завдань шляхом створення відділень Центру в Україні на базі Представництв МЗС у регіонах, закордонних дипломатичних установах і почесних консульствах у державах, де працює значна кількість українських громадян, зокрема Італії, Іспанії, Португалії, Греції, Польщі, Російській Федерації. Центр координує свою діяльність зі структурними підрозділами Департаменту [консульської служби] та консульськими установами України за кордоном.

З метою вирішення питання повернення в Україну наших співвітчизників, що потрапили у скрутне становище за кордоном, Департаментом підтримуються постійні робочі контакти з такими міжнародними і громадськими організаціями та благодійними фондами як Національна рада жінок України, Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла-Страда-Україна", "Карітас-Україна", Міжнародна організація з міграції (МОМ), Міжнародний фонд "Відродження" тощо.

За наявними даними, протягом першого півріччя поточного року було опрацьовано 187 звернень щодо розшуку зниклих на кордоном громадян України (120 громадян України знайдено та повернуто на Батьківщину). 52 громадянкам України, які стали жертвами торгівлі людьми, було надано сприяння в поверненні в Україну.

В зазначений період було затримано 3923 громадянина України за скоєння правопорушень/злочинів за кордоном. Звільнено з-під варти за сприяння українських диппредставництв - 630 осіб.

За сприяння МЗС та закондонних установ України повернуто недоотриману заробітну плату 147 громадянам України на загальну суму 484892,77 дол.США.

За шість місяців цього року за кордоном померло 719 громадян України. Обсяг матеріальної допомоги українських диппредставництв для оплати послуг ритуальних та транспортних слуєб складає 17566,75 дол.США.

В зазначений період було заарештовано 16 українських поряків, звільнено за сприяння консульських установ України за кордоном 40 (так у тексті - М.І.). Затримано українських суден - 7, з них звільнено - 7.

Обсяг матеріальної допомоги, наданої громадянам України закордонними установами України (за рахунок консульського фонду) для повернення на Батьківщину, складає 4908 дол.США.

http://maidan.org.ua

No comments: