27 September, 2007

Триває розслідування кримінальної справи щодо умисної фальсифікації списків виборців у Харкові

Управлінням Служби безпеки України в Харківській області 21 вересня ц.р. порушено кримінальну справу за фактом несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблялась в електронно-обчислюваних машинах (комп’ютерах), службовими особами виконкому Харківської міської ради та робочої групи зі складання списків виборців - за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 362 Кримінального кодексу України.

На сьогодні допитано понад 30 осіб, складено 6 протоколів огляду документів та речових доказів. Складено і направлено для виконання в різні інстанції 24 доручення та запити.

Матеріали щодо порушень виборчих прав громадян та службових злочинів направлено до прокуратури Харківської області.

Як повідомлялось раніше, Службою безпеки України відповідно до повноважень та на виконання Указу Президента України від 4.07.2007 № 593/2007 «Про забезпечення реалізації виборчих прав громадян України, законності, прозорості та відкритості виборчого процесу на позачергових виборах до Верховної Ради України» у Харківській області виявлено факти грубих порушень чинного законодавства про вибори.

Встановлено, що робочими групами з обліку виборців м. Харкова та області з використанням електронно-обчислюваних машин викривлено списки виборців з метою умисної фальсифікації реального волевиявлення громадян.

Зокрема, по м. Харкову внесено 44014 т.зв. «двійників», по області - 52276 (разом 96.290), що складає 4,17 % від загального числа виборців регіону.

Зафіксовано факти внесення до списків померлих - тільки по Московському та Київському районах м. Харкова 1070 осіб, у т.ч. 386 з однаковими біографічними даними. Лише в одному 173 окрузі м. Харкова виявлено 2 тисячі осіб віком понад 107 років. У 40 виборців 174 округу вказано 1900-1907 рік народження, і всі вони нібито народилися 1 січня.

Мають місце факти зазначення в списках виборців однакових адрес на різних виборчих дільницях – встановлено 17624 такі адреси.

Виявлено факти внесення у списки мешканців неіснуючих будинків, реєстрації значної кількості виборців за однією адресою тощо.

Так, виконкомом Київської районної ради м. Харкова 4 вересня 2007 року прийнято рішення за №174 про вилучення буд. № 7 по вул. Чубаря зі складу виборчої дільниці № 101 та безпідставне внесення до її складу неіснуючих будинків - № 7-а по вул. Чубаря та № 25 по вул. Революції.

Інформацію про ситуацію, що склалась, направлено до Харківської облдержадміністрації та Харківської обласної ради з метою вжиття відповідних заходів з усунення порушень чинного законодавства.

Прес-центр СБ України | 26 вересня 2007

No comments: