23 July, 2007

Збір підписів за відміну недоторканності

"НУ-НС" починає збір підписів за відміну депутатської недоторканності.

Блок "Наша Україна - Народна Самооборона" починає збір підписів громадян на підтримку ліквідації депутатської недоторканності. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив заступник керівника штабу блоку Микола Оніщук. Він розповів, що завтра акція почнеться у Києві і незабаром розповсюдиться по всій Україні. "Це один з перших реальних і дієвих кроків в системі змін, які повинні відбутися в Україні у найближчий політичний період. Йдеться про те, щоб почати народний похід проти касти "недоторканих", - сказав М.Оніщук. Він зазначив, що збір підписів буде тривати до початку роботи ВР нового скликання і нового уряду. За цей час "НУ-НС" планує зібрати до 5 млн підписів, зокрема, щодня планується збирати не меншого 15 тис. голосів.

На питання про вартість проведення даної акції М.Оніщук відповів, що "витрати не є вирішальним чинником, коли йдеться про такі істотні зміни". Він також додав, що "НУ-НС" розраховує на участь в акції великої кількості добровольців.

Раніше лідер партії "Наша Україна" В"ячеслав Кириленко заявив, що виборчий блок "НУ-НС" планує в лютому 2008 р. повністю відмінити депутатську недоторканність. Блок планує відразу після парламентських виборів внести зміни до закону про статус народного депутата щодо депутатської недоторканності. Після цього планується внести відповідні зміни до Конституції України в два етапи. У листопаді 2007 р. підтримати даний законопроект 226-тьма голосами, а потім в лютому 2008 р. на наступній сесії Верховної Ради VI скликання остаточно внести зміни в 80-у статтю Конституції, яка надає депутатам право на недоторканність. "У результаті цю проблему, коли склад парламенту був неякісним, ми вирішимо", - сказав В.Кириленко.

Зазначимо, що одним з перших ініціаторів зняття депутатської недоторканності виступив блок Юлії Тимошенко. Відразу після виборів 2006 р. БЮТ вніс на голосування у Верховну Раду закон про відміну пільг народним депутатам.

Президент України Віктор Ющенко також неодноразово виступав за відміну депутатської недоторканності. "У сучасних умовах відміна депутатської недоторканності є єдиною можливістю для зниження рівня політичної корупції", - сказав він 5 липня, виступаючи на сесії ПА ОБСЄ в Києві. "Я наполягаю, щоб нинішній імунітет був таким же, як в інших іноземних державах", - підкреслив Президент.

У той же час, прем'єр-міністр України Віктор Янукович вважає, що "потрібно скасувати кримінальну недоторканність нардепів, але зберегти політичну". Про це йдеться в статті, опублікованій в газеті "Дзеркало тижня" 30 червня.

За словами прем'єра, в Конституції повинно бути чіткіше записано, коли депутат не може притягатися до відповідальності і коли депутатська недоторканність на нього не розповсюджується.

Ідею зняття депутатської недоторканності підтримують і соціалісти. "Необмежена депутатська і президентська недоторканність повинна бути скасована", - говориться в листі лідера КПУ Петра Симоненка до Президента України Віктора Ющенка, оприлюдненому прес-службою партії 22 червня. "Саме відміна інституту президента і необмеженої депутатської недоторканності - це камені спотикання парламентської республіки", - вважає лідер КПУ.

Нагадаємо, зміни до Конституції вносяться народними депутатами не менше, ніж на двох сесіях. На першій сесії зміни повинні підтримати не менше 226 нардепів, після чого законопроект надходить на вивчення Конституційного суду (КСУ). У разі позитивної відповіді КСУ на наступній сесії парламенту зміни до Конституції повинні підтримати не менше 300 народних обранців.
23.07.2007

http://www.rbc.ua/ukr/top/2007/07/23/223002.shtml

No comments: