23 July, 2007

Чехія почувається безпечніше

Після вступу до НАТО Чехія почувається безпечніше, а на оборону видає найменше за всю свою історію.

Оксана Пеленська. Прага, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вісім років тому, у 1999 році, Чехія вступила до НАТО. За цей час її вояки неодноразово брали участь у миротворчих операціях на Балканах і в Афганістані, завоювавши при цьому авторитет передусім своїми мобільними польовими шпиталями і протихімічними підрозділами. А що приніс вступ до НАТО звичайному чехові, як вступ до Північноатлантичного союзу відбився на щоденному житті?Ще не так давно, лише 8 років тому, преса в Чехії рясніла розповідями про проблеми весняного та осіннього призовів до армії, недобір новобранців.

Нині про ці проблеми вже ніхто не згадує.

Зі 130-тисячної армії призовників наприкінці минулого століття вона перетворилась на сучасну 38-тисячну команду вільнонайманих фахових вояків.

Та ця зміна, як і праця професійної армії, на щоденному житті чехів не позначилась, вважає речник Міністерства оборони Андрей Чіртек, хіба що майже зовсім не видно на вулицях, навіть у столиці, людей у військовій формі.

Хліб не подорожчав, безпека зросла, військові видатки скоротилися

Пересічний чех у своєму щоденному житті нічого не помічає, каже речник. Скажімо, ціна хліба після вступу країни до НАТО не змінилась.

Але невидимі ефекти безпеки, за його словами, дуже великі. Адже Чехія – мала країна, яка не має шансів оборонятись сама, а залежить від союзників.

«Завдяки вступові до НАТО ми не мусимо самі готуватись до якоїсь теоретичної оборони. Ми можемо мати невелику, але професійну армію. А мала армія коштує набагато менше, ніж велика, складена з новобранців. У зв’язку з цим мушу зазначити, що Чехія сьогодні на оборону видає найменше у своїй історії – лише 1,4% валового внутрішнього продукту», – розповідає Андрей Чіртек.

Партнери по НАТО оцінюють співпрацю з чехами у миротворчих місіях як успішну. Зокрема, використання сучасних технологій у протихімічній обороні висунуло чехів на чільне місце в Північноатлантичному союзі. Добре знають в Афганістані й чеські військові шпиталі, які надають допомогу цивільному населенню.

НАТО несе інвестиції, але населенню бракує інформації

Вступ до НАТО – це також інвестиції, каже Чіртек: «Зі вступом до НАТО країна стає складовою певної цивілізації, її цінностей. Це відразу зауважують закордонні інвестори і підприємці, які докладають зусиль до того, щоб у нинішньому глобалізованому світі країна розквітала».

Чого бракує пересічному чехові, так це більшого інформування про НАТО, його місію й щоденну роботу.

Саме це, на думку фахівців, є причиною, чому чехи нині у своїй більшості негативно ставляться до плану розташування елементів американської протиракетної оборони на своїх теренах.

http://radiosvoboda.org

1 comment:

xxx said...

НАТО з нами :)

Украинские специалисты создали прозрачную тонкую броню
Корреспондент.net

24 Июля 2007, 17:31

Группа ученых харьковского Института монокристаллов создала технологию производства прозрачной тонкой брони, которая способна выдержать попадание бронебойной пули из снайперской винтовки. Об этом сообщил заведующий отделом монокристаллов корунда Леонид Литвинов.

Схематически броня, по его словам, выглядит как трехслойный бутерброд из стекла, пластмассы и сапфира.

"Задача сапфира - превратить конусную пулю в цилиндрическую. А задача следующих слоев - задержать ее в пределах своей толщины", - сказал Литвинов.

Он также отметил, что сапфиры, которые использовались при изготовлении прозрачной брони, - искусственные, но по твердости уступают только алмазу. "При ударе о слой сапфира пуля сплющивается, а значит, удар уже ослаблен, и его сможет выдержать даже нетолстое стекло", - добавил Литвинов.

Следует отметить, что разработка данной технологии проводится по заказу и на деньги НАТО. Харьковские специалисты уже провели первые испытания тонкой брони с санкции и с помощью Службы безопасности Украины. Их испытывали с помощью автоматов Калашникова.

В настоящее время испытания продолжаются в России, так как украинской разработкой заинтересовались российские спецслужбы и именитые автомобильные концерны.

По материалам РИА Новости