07 January, 2011

ЛЮСТРАЦІЇ: Міністерство юстиції Чехії опублікувало список суддів і прокурорів з комуністичним минулим

Міністерство юстиції Чеської Республіки оприлюднив на своєму сайті список суддів і прокурорів, які до 17 листопада 1989 року були членами комуністичної партії. Цей крок дозволив Конституційний суд.

Сенат Конституційного суду виніс рішення 30 листопада 2010 року: членство суддів у комуністичній партії до 1989 року не є конфіденційною інформацією відповідно до закону про захист персональних даних і ця інформація лягає в основу для громадського обговорення про незалежність та неупередженість суддів.

У зв'язку з цим висновком до Міністерства юстиції надходить десятки запитів про конкретних людей. Тому у Міністерстві вирішили створити на своєму веб-сайті загальнодоступний перелік суддів і прокурорів з комуністичним минулим.

Слід зазначити, що список не є вичерпним - він заснований на даних, наявних у Судовому департаменту міністерства. Інформація походить із документів оформлених у 1989 році у зв'язку з призначенням кандидатів на посади суддів, де було записано характеристики окремих кандидатів, їх політичну приналежність. Прізвища кандидатів до комуністичної партії не були розміщені.

Те ж саме відноситься до переліку прокурорів - колишніх членів комуністичної партії.

Посилання на новину і списки:
http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=2375&d=314885

No comments: