31 December, 2010

Філарет: "Є план знищення Київського Патріархату"

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (УПЦ КП) заявляє про намагання реалізувати в Україні масштабний план з розвалу та знищення Київського Патріархату.

Про це йдеться в заяві Патріарха для засобів масової інформації, розміщеній на офіційному сайті Української Православної Церкви Київського Патріархату:

“З відповідальністю заявляю – в Україні є намагання реалізувати масштабний план з розвалу та знищення Київського Патріархату. Цей план створений у Москві та запропонований Московським патріархом Кирилом і його підлеглими для реалізації в Україні. Головна роль у цьому плані відведена органам державної влади".


З відповідальністю заявляю – в Україні є намагання реалізувати масштабний план з розвалу та знищення Київського Патріархату. Цей план створений у Москві та запропонований Московським патріархом Кирилом і його підлеглими для реалізації в Україні. Головна роль у цьому плані відведена органам державної влади.
Патріарх Філарет

Патріарх Філарет констатує, що “ще влітку ц.р. до Київської патріархії почали надходити перші повідомлення про те, що через чиновників на рівні району і нижче, а також через спонсорів громад на священиків та парафії починається тиск з метою змусити їх перейти в Московський Патріархат. За минулі місяці ця робота лише посилилася – в окремих єпархіях до 70% священиків пройшли через подібні "співбесіди"”.

У листі подається список парафій, які були таємно перереєстровані у приналежність УПЦ МП попри бажання парафіян.

“Хоч як це прикро говорити, але до всіх цих подій прямо причетні представники органів місцевої влади, а одночасність і скоординованість дій свідчить про те, що вони мають підтримку і зі столичних кабінетів”, – наголосив Патріарх Філарет.


Президент Янукович взяв участь у молебні ієрархів УПЦ МП у Києві з нагоди завершення 2010 року.

Він сказав, що “широкого розголосу набула також ситуація зі столичними кладовищами”. “У всіх цих випадках ми бачимо, що представники влади швидко, злагоджено і оперативно діють на користь Московського Патріархату, а коли йдеться про захист інтересів Київського Патріархату, ми чуємо про "вивчення, розгляд", тощо – затягується час та шукаються відмовки”, - зазначив Предстоятель УПЦ КП.

“Після візиту на інавгурацію Президента Віктора Януковича патріарх Кирило заявив, що "мода на розкол проходить, розкольники повертатимуться в канонічну Церкву. За час, що минув, промосковські сили змогли знайти в Київському Патріархаті лише кілька зрадників. Тому їм треба до чергового літнього візиту назбирати якнайбільше підтверджень слів Кирила – для цього і задіяний весь московський церковний і політичний вплив на українську владу”, - зауважив глава УПЦ КП і висловив переконання, що “подальша реалізація московського плану загрожує українському суспільству сильним збуренням”.

“Ми ж бажаємо українському народу миру та злагоди. Проте досі на всі наші звернення до влади ми не чуємо нічого, окрім заочних запевнень про "рівне ставлення до всіх конфесій", яке на практиці обертається всебічним сприянням Московському Патріархату та тиском на Київський Патріархат.

І наполегливо закликаю владу і особисто главу держави – час розпочати справжній і плідний діалог. Інакше Україна ризикує повернутися до силової міжконфесійної боротьби початку 90-х років.
Патріарх Філарет

Патріарх Філарет закликав “всіх парафіян бути пильними – не допускати, щоби без вашої волі та відома приймалися зміни та доповнення до парафіяльних статутів, якими вашу парафію можуть перевести в Московський Патріархат”.

Він закликав “суспільство та міжнародну громадськість звернути увагу на порушення прав віруючих Київського Патріархату та на посилення тиску на нашу Церкву”.

“І наполегливо закликаю владу і особисто главу держави – час розпочати справжній і плідний діалог. Інакше Україна ризикує повернутися до силової міжконфесійної боротьби початку 90-х років”, - наголосив Патріарх Філарет у своїй заяві і висловив сподівання, що у новому, 2011 році стануться зміни на краще.

Патріарх Філарет привітав “всіх з наступаючим Різдвом Христовим, яке вселяє в нас впевненість у тому, що добро і правда завжди переможуть зло!” і закликав на весь український народ Боже благословення.

Оглядачі відзначають, що президент Янукович відійшов від традиції своїх попередників запрошувати на свята представників різних конфесій і бере участь у заходах лише УПЦ МП. Зокрема, його президентство благословляв патріарх Кирило на початку року. Президент Янукович також взяв участь у молебні ієрархів УПЦ МП з нагоди завершення 2010 року у Києві.

Українські православні церкви поділені на три гілки: УПЦ Московського патріархату (має найбільшу кількість парафій), УПЦ Київського Патріархату (згідно опитувань громадської думки має найбільше послідовників серед віруючих) і Українська автокефальна православна церква.

bbc.ua

No comments: