01 September, 2010

"Репортери без кордонів" вказують на збільшення кількості порушень свободи слова

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" вказує на збільшення кількість порушень свободи слова й засобів масової інформації в Україні.

Про це сказано у звіті, підготованому організацією за результатами відвідування України 19-21 липня.

Оприлюднений у середу звіт під назвою "Спокуса управляти" заснований на даних, зібраних місією організації в ході зустрічей із представниками національних і місцевих ЗМІ, громадських організацій, що працюють у сфері захисту свободи слова, і депутатами від правлячої коаліції й опозицій.


Учасники місії зібрали у звіті випадки порушення свободи слова в країні, фізичних нападів на журналістів, тиски на них у ході професійної діяльності, а також цензури.

Крім того, організація вказує на свою стурбованість судовим рішенням про позбавлення телеканалів TVI й "5 канал" частот мовлення, а також зникненням головного редактора харківської газети "Новий стиль" Василя Климентьєва.

"Репортери без кордонів" нагадують, що в ході візиту в Німеччину 30 серпня Президент Віктор Янукович заявив про намір приділити особливу увагу успішному продовженню демократизації України.
Організація сподівається, що ці обіцянки будуть виконані й влада докладе зусиль для успішного розслідування зникнення Климентьєва, а також завершення розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Крім того, "Репортери без кордонів" закликають міжнародне співтовариство, особливо Європейський Союз, звернути увагу на зростання порушень свободи слова в Україні й вжити заходів для забезпечення захисту цих свобод.

Організація заявляє про свою готовність продовжити діалог з українською владою й відвідати Україну знову.

Як повідомляло агентство, Янукович заявляв, що Україна відкрита для вивчення міжнародним співтовариством ситуації зі свободою слова.

У липні "Репортери без кордонів" закликали Президента забезпечити реакцію на порушення прав журналістів і порушення свободи слова в країні.

ukranews.com

No comments: