25 June, 2010

В Чехії російські шпигуни зазіхають на енергетичний сектор

Чеська контр-розвідувальна служба BIS заявляє, що в країні зросла активність російських шпигунів. Їх увага спрямована на енергетичний сектор, зокрема ядерну енергетику.

Уперше за останні роки саме енергетика і наукові розробки отримали першочерговий пріоритет для російських розвідників, які не мають рівних щодо "широти охоплення, інтенсивності, агресивності і кількості операцій", - ідеться у звіті BIS.

Діяльність російських спецслужб у Чехії особливо активізувалась після оголошених планів США розмістити в країні елементи системи ПРО. Але навіть після скасування цих планів адміністрацією Барака Обами інтенсивність діяльності російських розвідників у Чехії не знижується.


Російська сторона особливу увагу приділяє проникненню до інтелектуальних кіл країни – як нинішніх, так і перспективних, - заявляють чеські контррозвідники.

Така діяльність росіян викликає занепокоєння у чехів – як зважаючи на досвід десятиліть радянського домінування за часів соціалістичного табору, так і після газового конфлікту між Росією і Україною в 2009 році, в ході якого було припинено постачання російського газу до країн центральної і південно-східної Європи.

Чехія, яка є одним із найбільших експортерів електроенергії в регіоні, вважає енергетику визначальним питанням власної безпеки.

Звіт чеського контррозвідувального відомства з’явився після призначення 21 червня Вацлава Бартушки спеціальним уповноваженим щодо тендеру з розширення АЕС "Темелін".

За право добудови 2 енергоблоків на цій АЕС біля австрійського кордону, а також, можливо, двох енергоблоків у Словаччині та одного – на сході Чехії, на АЕС "Дуковани", - змагаються, зокрема, американська Westinghouse, російська Атомстройекспорт, чеська Шкода і французька Areva.

У травні Бартушка, який раніше уже висловлював занепокоєння втручанням російської сторони у чеський енергетичний сектор, заявив, що рішення щодо добудови АЕС "Темелін" визначить, чи його країна далі дивитиметься на схід, у Росію – чи на захід, у ЄС.

http://ua-energy.org/post/1158, за матеріалами Georgiandaily | maidan.org.ua

No comments: