09 May, 2010

У Норвегії відкрилася найгуманніша в'язниця в світі

Халден втілює в собі основні принципи норвезької системи виконання покарань.

В'язниця Халден Фенгсель, яка відкрилася 8 квітня в Норвегії - це комплекс у лісі, де є студія звукозапису, доріжки для бігу підтюпцем і котедж для побачень із родичами, пише американський журнал Time.

"На відміну від багатьох американських в'язниць, у повітрі не висить запах поту і сечі. Навпаки, з кухні, де ув'язнених навчають кулінарії, долинає запах апельсинового шербету", - зауважує журналіст Вільям Лі Адамс.

Будівництво в'язниці тривало 10 років і обійшлося в 252 мільйонів доларів.


Халден втілює в собі основні принципи норвезької системи виконання покарань: репресивні в'язниці неефективні, гуманне ставлення до в'язнів полегшує їх реінтеграцію в суспільство.

Директор в'язниці Арі Хойдаль відзначив, що в Халден сидять, серед інших, торговці наркотиками, вбивці і насильники. На думку видання, статистика говорить про ефективність норвезької моделі: у цій країні лише 20% в'язнів знову потрапляють до в'язниці протягом двох років після звільнення, тоді як у Великобританії і США - 50-60%.

Ключову роль у зусиллях з реабілітації відіграє дизайн Халден, пише журнал. Будинки мовби виросли в лісі, стіна, що оточує територію, прихована деревами, обстановка камер наче в хорошому студентському гуртожитку: телевізори-панелі, міні-холодильники, вікна без ґрат.

Головною ж перевагою Халден, можливо, є ставлення адміністрації до ув'язнених: наглядачі ходять без зброї, регулярно обідають з ув'язненими і займаються разом із ними спортом. При цьому половина наглядачів - жінки, оскільки, на думку директора в'язниці це знижує агресивність ув'язнених.

korespondent.net

1 comment:

tivasyk said...

світлини в’язниці хальден — є на офіційному сайті. не діснейленд, попри будь-які епітети в прес-релізах.