06 April, 2010

Анонс: прес-конференція «СБУ в університетах Києва і антистудентські репресії»

У четвер, 8 квітня, об 11:00 в прес-центрі РИА-Новости відбудеться прес-конференція «СБУ в університетах Києва і антистудентські репресії», організована Незалежною студентською профспілкою «Пряма дія».

Приводом до проведення прес-конференції став безпрецедентний тиск на активістів профспілки та членів їх сімей з боку спецслужб і адміністрації КНУ ім. Т. Шевченка.

У заході приймуть участь активісти студентської профспілки, а також відомі правозахисники Володимир Чемерис і Максим Буткевич.


Тиск на активістів «Прямої дії» розпочався з літа 2009 року. Після виходу першого номеру профспілкової газети почались регулярні дзвінки з погрозами від співробітників СБУ. Студентів запрошували на співбесіди і наполегливо пропонували їм припинити займатися профспілковою діяльністю.

Посилення тиску сталося після участі «Прямої дії» в успішній кампанії проти введеення платних послуг у вишах. На кожну зустріч активістів зі студентами, на кожну акцію протесту приходять працівники СБУ. Симпатиків профспілки звільняють з викладацьких посад. Особливого розмаху репересії набувають в Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, де адміністрація фактично бере в заручники батьків активістів, погрожучи їм звільненням з роботи у виші.

Адміністрація КНУ вдається до залякування усіх, хто має бодай якесь відношення до діяльності профспілки. Студентів викликають на «співбесіди» і погрожують виключенням. Тих же, хто наважується виступати проти волі адміністрації, відраховують за суто формальними причнами.

Водночас, університетськими чиновниками ігноруються всі законні вимоги профспілки. Навіть такий безневинний проект профспілки як кіноклуб на філософському факультеті був заборонений без пояснення причин. В цілому ж, в "найкращому вузі країни" насправді панує атмосфера тотального контролю.

Продовжується тиск з боку працівників СБУ. Під час зустрічей з активістами офіцери спецслужби натякають, що в разі подальшого розвитку «Прямої дії» держава «буде змушена вжити заходів». Про які «заходи» йдеться, залишається лише здогадуватись.

Нагадаємо, що навесні 2009 року колишній голова СБУ, Валентин Наливайченко, клявся, що вивів співробітників спецслужби з навчальних закладів в рамках кампанії "декагебізації". Однак всі наведені вище факти дозволяють засумніватися у щирості його слів. У зв’язку з цим, «Пряма дія» вимагає від нового керівництва СБУ нарешті виконати обіцянку їх попередників і вивести своїх співробітників з вишів.

В ході прес-конференції будуть більш детально озвучені факти тиску на активістів та членів їх сімей, а також продемонстровані слайди з фотографіями представників Служби безпеки, що відвідують заходи профспілки.

maidan.org.ua

No comments: