16 April, 2010

Гей-форум вимагає повернути в проект Трудового кодексу заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації

29 ЛГБТ-організацій України звернулися до Верховної Ради з вимогою повернути в проект Трудового кодексу заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації, повідомляє Гей-форум.

Найближчим часом депутати мають розглянути проект головного трудового закону країни в другому читанні.

31 березня цього року Комітетом Міністрів Ради Європи були прийняті Рекомендації Про заходи подолання дискримінації на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, в яких, зокрема йдеться, що "держави-члени [Ради Європи] повинні забезпечити розробку і здійснення відповідних заходів, що забезпечують ефективний захист від дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності у сфері праці та зайнятості як у державному, так і приватному секторі. Ці заходи повинні охоплювати умови працевлаштування і просування по службі, звільнення з роботи, оплати праці та інші умови праці".


Цей документ підтримала в Раді Європи і українська сторона.

"Зараз відбудеться перше випробування нашої реальної політичної волі в цьому питанні: поверне або не поверне парламент норму про заборону дискримінації гомосексуалів в проект Трудового кодексу? До речі, ініціатори законопроекту вже прислухалися до голосу об'єднаної Європи, включивши в документ пряму заборону сексуальних домагань, - коментує законотворчий процес лідер Гей-Форуму України Святослав Шеремет. – Чи знаєте, що якщо в документі чітко не прописати секс-орієнтацію і гендерну ідентичність, то роботодавець і надалі зможе безкарно звільняти співробітників на підставі власних упереджень, як це зараз і відбувається. Існують, звичайно, і такі компанії, які, навпаки, віддають перевагу геям при прийомі на роботу, але їх одиниці".

За оцінками експертів, в Україні налічується від 800 тис. до 1 млн. 200 тис. жителів гомосексуальної і бісексуальної орієнтації, а також людей з трансгендерною ідентичністю; кількість одностатевих партнерств, що де-факто існують в Україні, оцінюється фахівцями в межах до 200 тис. пар.

Центр для геїв і лесбіянок Наш світ провів у 2005 році опитування серед дев'ятисот гомосексуальних громадян по всій країні, результати якого показали, що 78,2% з тих, хто працював або намагався влаштуватися на роботу, стикалися з порушеннями своїх прав, нерівним, упередженим ставленням до себе у сфері трудових відносин через свою сексуальну орієнтацію, повідомляє Гей-форум.

Як свідчать результати правозахисного моніторингу, дискримінація та порушення прав представників ЛГБТ-спільноти відбуваються у всіх основних соціальних сферах, таких як охорона здоров'я, діяльність правоохоронних органів, судова система, інформаційна сфера, право на мирні зібрання. Значна кількість випадків утисків і правопорушень, спрямованих проти геїв, лесбіянок, бісексуалів і трансгендерів відбувається в сфері побутових відносин - з боку членів сім'ї, сусідів, товаришів по навчанню, співробітників. Основною причиною таких випадків є гомофобія і нетерпимість до "інших".

Тим часом, як повідомляє агентство Інтерфакс, на зустрічі російських і українських депутатів по лінії міжпарламентських зв'язків у Держдумі РФ, член російської делегації в ПАРЄ, російський депутат Сергій Марков повідомив, що квітнева сесія ПАРЄ буде присвячена правам різних меншин, у тому числі і сексуальних. За словами депутата, європейські колеги з деяких країн пропонують, щоб всі держави Ради Європи були зобов'язані ввести в школах викладання дисципліни про особливості сексуальної поведінки гомосексуалістів. "Головна сутичка на сесії ПАРЄ буде присвячена вже не Грузії, а саме цьому питанню", - відзначив Марков.

Нагадуємо, що на початку березня українська ЛГБТ спільнота назвала Віктора Януковича першим українським політиком, що висунув законодавчі ініціативи по забезпеченню громадянської рівності геїв і лесбіянок, та закликала Президента продовжити цей курс.

korespondent.net

No comments: