03 February, 2010

США дозволять геям служити в армії

Голова комітету начальників штабів США адмірал Майк Маллен заявив, виступаючи в Сенаті, що заборону на службу геїв і лесбіянок в армії має бути скасовано.

За словами адмірала, нинішній стан речей змушує військових "брехати про себе заради служби своїх співвітчизників".

Високопоставлений військовий підкреслив, що висловлює виключно свою особисту точку зору.

У вівторок в сенаті США почалися слухання, на яких Пентагон вперше висловлює свої міркування щодо легалізації несення служби відкритих геїв і лесбіянок у лавах американських збройних сил.

Тиждень тому президент Барак Обама заявив у своєму посланні конгресу Про стан країни, що він сподівається вирішити це питання цього року.

У свою чергу, міністр оборони США Роберт Гейтс під час тих же слухань у комітеті сенату США у справах збройних сил оголосив про перегляд політики стосовно геїв і лесбіянок.

За словами Гейтса, особлива комісія протягом року вивчить питання про те, яким саме чином слід скасувати заборону на службу відкритих геїв і лесбіянок в армії.

"Питання, яке стоїть перед нами, полягає не в тому, йти чи ні на ці зміни, а яким саме чином їх найкраще втілити в життя", - заявив глава Пентагону.

Нагадаємо, тиждень тому президент Барак Обама заявив у своєму посланні Конгресу Про стан країни, що він сподівається вирішити це питання цього року. "Цього року, - сказав президент наприкінці своєї промови, - я буду працювати разом з Конгресом і нашими військовими над тим, щоб остаточно скасувати закон, яка відмовляє американським геям у праві служити своїй улюбленій батьківщині через те, хто вони є".

Гомосексуальна громадськість вітала цю обіцянку, хоча висловила жаль, що президент не сказав нічого конкретного.


***

Під час передвиборчої кампанії Обама обіцяв скасувати закон, прийнятий ще в 1993 при Клінтону, що дозволяє геям і бісексуалістам служити в збройних силах за умови, що вони не афішуватимуть свою сексуальну орієнтацію. Багато в чому з цієї причини переважна більшість геїв та лесбіянок голосували за нього. Але їх активісти вже давно незадоволені тим, що з моменту обрання і досі Обама практично ігнорував цю тему.

Згідно з тим же законом від 1993 року, геї-військові не мають права займатися одностатевою любов'ю і поєднуватися одностатевим шлюбом. Порушників звільняють із збройних сил.

З 1997 по 2008 рік Пентагон відрахував більш ніж 10,5 тисяч геїв і лесбіянок, які порушили ці заборони.

Суть закону 1993 виражається формулою "Не питай, не говори", що означає, що Пентагон не задає рекрутам питань щодо їхньої сексуальної орієнтації, а ті тримають відповіді при собі.

Закон був компромісом між позицією Клінтона, який хотів повністю легалізувати геїв на військовій службі, та конгресом і Пентагоном, у яких були щодо цього деякі сумніви.

korespondent.net

No comments: