02 February, 2010

Україна стала постачальником дитячого порно

Міліція в Києві викрила угруповування, причетне до виготовлення дитячої порнографії. Речники МВC кажуть, що продукцію розповсюджували в країнах Європейського Союзу та Сполучених Штатах.

Напередодні неурядові організації оприлюднили нові дані щодо дитячої порнографії в Україні, водночас чиновники досі не можуть оцінити реальні масштаби проблеми в Україні.

Як встановила міліція, більшість матеріалів, які розміщували в інтернеті, виготовлялися в Києві у 2003-2005 років. За повідомленнями правоохоронців, йдеться про зображення сексуальної експлуатації дітей на платних сайтах.

Це вже не перший подібний випадок. Восени у парламенті почали розглядати законопроект щодо протидії дитячій порнографії. Преса назвала це "оголошенням війни дитячому порно". (Примітка: Разом з тим цей закон називають тоталітарним інструментом проти невгодних: стеження, шантаж.)

Це сталося після того, як міжнародні організації вчергове назвали Україну ресурсом для дитячої порнографії в інтернет-мережі.

Але насправді назвати реальні масштаби проблеми неможливо, стверджує директор держдепартаменту з усиновлення та захисту прав дитини Людмила Волинець:“Хтось називає дуже багато, хтось каже, що цих випадків – одиниці. Ми можемо говорити лише про доведені факти – карні справи, звернення. Є об’єктивна інформація, яку треба проаналізувати. Але, до тих пір, поки в нас приховані інцестні стосунки і агресивні сексуальні стосунки між дитиною і дитиною, ми ніколи не виявимо обсяги цього явища”.

Людмила Волинець розповіла, що минулого року правоохоронці довели більше 300 карних справ за статтями, які стосуються сексуального насильства над дітьми.

Зусилля неурядових організацій

Дитячий фонд ООН разом з Інститутом соціології нещодавно провели опитування на предмет дитячої проституції та порнографії в Україні. Експерти зауважують, що це опитування охопило дуже малу кількість респондентів, яких відносять до так званої групи “дітей вулиці”, тому його результати не обов’язково відображають повну і реальну ситуацію. І все ж, кожен десятий опитаний віком від 14 до 18 років зізнався, що показував своє голе тіло, а кожен восьмий займався сексом за платню.

Представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо вважає, що українській владі слід більше займатися вирішенням цих проблем: "По-перше, це дослідження демонструє, що діти стають більш вразливими, коли вони позбавлені батьківської турботи. Також, на жаль, масштаб цієї проблеми є досить великим для України".

Експерти радять виносити результати цього дослідження на парламентські слухання.

Хоча, частина з них досить скептично оцінює перспективи розгляду цього питання за нинішньої політичної ситуації. Бо, приміром, так званий педофільний скандал багато обговорювали у Верховній Раді, більше того, там створили відповідну депутатську слідчу комісію, але справа досі не має реального розвитку.

bbc.ua

No comments: